MEĐIMURSKIM TVRTKAMA MEDALJE NA SAJMU INOVATORA U BELGIJI

Najviše pozornosti posjetitelja i ocjenjivačkog suda privukla je inovacija Puljanina Franca Žirovnika – Vertikalna eolska električna centrala za koju je dobio i zlatnu medalju..

Hrvatski inovatori ponovno su uspješni, ovog puta u Belgiji. Na jučer završenom 63. međunarodnom sajmu inovacija INNOVA 2014. održanom u Bruxellesu, sedam predstavljenih hrvatskih inovacija osvojilo je pet zlatnih, jednu srebrnu i jednu brončanu medalju.

Najviše pozornosti posjetitelja i ocjenjivačkog suda privukla je inovacija Puljanina Franca Žirovnika –Vertikalna eolska električna centrala za koju je dobio i zlatnu medalju. Zlatom su nagrađene i inovacije Senzor željezničkog kotača za metroe TIP ZK24–M Zvonimira Viduke i tvrtke ALTPRO iz Zagreba, Bioreaktorsko postrojenje za pročišćavanje komunalnih otpadnih voda Ðure Horvata iz tvrtke TEHNIX iz Donjeg Kraljevca.

Zlato je osvojila i inovacija ECO sandvich nastala u suradnji autorice Danice Jelenić s Građevinskim fakultetom Sveučilišta iz Zagreba i tvrtkom Beton Lučko te Naprava za vezanje plovila u marini Marka Vukovića iz Karlovca. Marko Vuković s koautorom Markom Ivšićem Vukovićem osvojio je i brončanu medalju za inovaciju Držač ribičkog štapa na brodu dok je Bernarda Cecelja iz tvrtke BERNARDA iz Pušćina osvojila srebrnu medalju za inovaciju Antidekubitalni madrac AIRMED 3.

Ove je godine u Belgiji predstavljeno sedam odabranih hrvatskih inovacija koje su nagrađene najznačajnijim nagradama Međunarodne izložbe inovacija ARCA 2014. održane sredinom listopada u Zagrebu. Značajno je da je od sedam predstavljenih, čak šest inovacija već i komercijalizirano.

Hrvatske inovacije u Bruxellesu su predstavljene u organizaciji Udruge inovatora Hrvatske Udruge vitezova hrvatskog inovatorstva te uz potporu Hrvatske zajednice tehničke kulture, Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske banke za obnovu i razvoj. Na sajmu se predstavilo 168 izlagača s 266 inovacija iz 15 zemalja sa svih pet kontinenata, a ove ga je godine posjetilo više od 15 tisuća, uglavnom poslovnih, posjetitelja. Inovacije je ocijenio Međunarodni ocjenjivački sud u čijem je sastavu bilo 38 članova, a nagrađeno je 38 posto predstavljenih inovacija.

U Bruxellesu su dodijeljena i odličja Vitezova inovatorstva kojem se odaju priznanja pojedincima zaslužnima za razvoj inovatorstva. Redom viteza odlikovani su Leo Pincan, zamjenik tajnika Saveza udruga inovatora Istarske županije i Boris Perovski,glavni menadžer tvrtke Bernarda i to za dugogodišnji inovatorski rad i poticanje inovatorstva u svojim sredinama.

http://www.vecernji.hr/

srebro 1