Međimursko veleučilište u Čakovcu domaćin uglednim domaćim i svjetskim znanstvenicima

Povodom Dana Međimurskog veleučilišta u Čakovcu u nedavno otvorenom Centru održivog razvoja u petak je otvorena dvodnevna 81. Međunarodna znanstvena konferencija o ekonomskom i društvenom razvoju na temu zelene ekonomije i održivog razvoja.

Dan Veleučilišta bila je prilika i za zahvalu najboljim studentima kojima je dekan MEV-a doc.dr.sc. Igor Klopotan uručio prestižne dekanove nagrade.

Ovogodišnji laureati su Dario Šalamunec i Maja Babić, studenti 2. godine preddiplomskog stručnog studija Menadžment turizma i sporta te Klara Hlapčić i Marko Ščuka, studenti 2. godine specijalističkog diplomskog stručnog studija Menadžment turizma i sporta. Nagrađeni su i Klara Balić i Zoran Kunić, studenti 3. godine preddiplomskog stručnog studija Održivi razvoj te Franjo Legin i Perica Huten, studenti 3. godine preddiplomskog stručnog studija Računarstvo. Zbog iznimnog angažmana i doprinosa studentskoj zajednici priznanje je dobila i Martina Nikolić, studentica 2. godine specijalističkog diplomskog stručnog studija Menadžment turizma i sporta.

– Čestitam ovogodišnjim dobitnicima dekanove nagrade, najvećeg priznanja koje student može dobiti tijekom svog školovanja. Vi ste istinski promotori našeg Veleučilišta, znanosti i visokog obrazovanja i želim vam da fakultetsko obrazovanje koje ćete steći na MEV-u bude vjetar u leđa vašim budućim uspješnim karijerama. Upravo ovdje stječete vještine potrebne za tržište rada, a cilj svih nas bit će i dalje isti; uspješno odgovarati na izazove 21. stoljeća kroz prenošenje znanja vama mladima – poručio je dekan Klopotan nagrađenim studentima.

Izrazivši zadovoljstvo što je nedavno otvoreni Centar održivog razvoja domaćin uglednim domaćim i svjetskim znanstvenicima, dekan Klopotan naglasio je kako se ovakvim i sličnim događajima MEV korak po korak približava znanstvenoj akreditaciji.

-Cilj Međimurskog veleučilišta je biti prepoznata znanstvena i visokoobrazovna institucija u ovom dijelu Hrvatske zbog čega ćemo i dalje poticati održavanje ovakvih i sličnih konferencija. Drago mi je da će se naši studenti upoznati s nekim od vodećih domaćih, ali i svjetskih stručnjaka i iz prve ruke od njih doznati više o temama zelene ekonomije i održivog razvoja. Ovaj događaj će ujedno našim profesorima omogućiti dodatno usavršavanje što mora biti temelj svake obrazovne ustanove – rekao je dekan.

Konferencija o ekonomskom i društvenom razvoju koncipirana je s ciljem spajanja humanističkih i društvenih znanosti, odnosno naglašavanja društvenih aspekata u gospodarstvu. Kako je pojasnio predsjednik znanstvenog odbora prof.dr.sc. Marijan Cingula, ekonomisti sve više uviđaju da bi se u gospodarstvo trebao vratiti humanistički aspekt.

– Cijelo 20. stoljeće dovelo je do enormnog razvoja znanosti i tehnologije, ali nažalost, taj znanstveni, tehnološki i gospodarski razvoj nije se odrazio na poboljšanje životnih uvjeta većine stanovništva. Dapače, jaz je postajao sve veći, srednji sloj se gubi i onda mora postojati jedno nezadovoljstvo takvim stanjem – rekao je Marijan Cingula.

Humanistički aspekt se u gospodarstvo nastoji vratiti kroz koncept društvene odgovornosti i jačanje stake holderskih načela te promatranje profita kao održive kategorije.

-Autori koji sudjeluju na konferenciji pišu radove o svojim istraživanjima koja široko obuhvaćaju različite teme, i financije i druge aspekte, ali svima nam je jako važno da okupimo ljude iz različitih kulturnih, vjerskih, političkih okruženja i dovedemo ih u istu dvoranu na istu raspravu, gdje se razmjenjuju iskustva i proširuju se horizonti – objasnio je Marijan Cingula.

Ipak, izazovi pandemije koronavirusa i rata u Ukrajini s kojima se svijet suočava utjecali su i na održavanje ove konferencije.

-Ne možemo više surađivati sa sveučilištima niti iz Ukrajine niti iz Rusije, a obje strane naši su partneri i to je ono što je jako loše. Mi bismo zaista htjeli da se konačno u društvu stvore nekakvi normalni uvjeti, i za razvoj ekonomije i za razvoj standarda živih ljudi – poručio je Marijan Cingula.

Međimursko veleučilište u Čakovcu je domaćin i glavni organizator ove konferencije već treći puta, zbog čega je Domagoj Cingula, predsjednik organizacijskog odbora zahvalio dekanu Klopotanu što ih MEV osim u organizaciji ove konferencije prati i kroz ostale projekte.

-Ove godine okrenuti smo prema zelenim ekonomijama, području koje ekspandira i u vrijeme korona krize i možda je jedan od tri sektora koji generalno globalno ne moraju brinuti za svoju budućnost – rekao je Domagoj Cigula dodavši kako su ove godine održali već nekoliko konferencija u inozemstvu na kojima je i MEV, zahvaljujući dekanu bio suorganizator.

Dvadesetak radova koji su pristigli na konferenciju bit će objavljeni u zborniku kojeg će organizatori poslati na evaluaciju u najelitnije svjetske znanstvene baze, pa je Domagoj Cingula izrazio nadu da će i ovog puta, kao i dosad polučiti uspjeh.

(Mediji MEV)