Međimurski vinari nagrađeni Decanterima predstavili svoja vina – na 33 hektara međimurskih vinskih cesta imamo po 1 Decanter

Čak 18 Decantera stiglo je u Međimurje s ovogodišnjeg najprestižnijeg vinskog natjecanja održanog u Londonu. Prijavilo se rekordnih 18 094 vina iz 56 zemalja, a međimurska vina osvojila su 8 srebra i 10 bronci. Dani Općine Štrigova bili su odlična prilika da se nagrađeni vinari predstave u novootvorenom Domu kulture Štrigova koji se razvija u Svjetski centar Pušipela.

Predsjednik Udruge vinara i vinograda Hortus Croatie David Štampar istaknuo je da je ovo treća godina za redom kako međimurski vinari sudjeluju na Decanteru te je postignut velik iskorak: “Dobivamo zaista mnogo nagrada i to svim kategorijama, od klasičnih, svježih, pjenušavih, predikatnih, mladih i slatkih vina, tako da je stepenica kvalitete vina visoko podignuta. Ovo je za naše Međimurje zaista veliki uspjeh, a nama vinarima je ogromno priznanje za naš trud. Naša vina pozicionira su i prepoznata u Hrvatskoj te smo ostvarili cilj koji smo željeli, a to je da se naša vina nude u najboljim restoranima koja nose Michelin zvjezdicu.”

Srebrne medalje osvojili su: Dvanajščak Kozol Classic Pušipel Late Harvest, Jakopić Classic Pušipel, Štampar Sauvignon, Štampar Muškat žuti, Štampar Sivi Pinot, Vina Horvat Barrique 279 Graševina, Vina Horvat Pušipel i Podrum Štrigova Muškat žuti, dok su brončanim medaljama ocijenjeni: Dvanajščak Kozol Pinot Bijeli, Jakopić Rajnski Rizling, Podrum Štrigova Chardonnay, Štampar Urban White Extra Brut, Štampar Barrel X Sauvignon Blanc, Štampar Pro et Contra Chardonnay, Preiner Sauvignon, Preiner Pušipel, Cmrečnjak Rajnski Rizling i Krešimir Lovrec Pinot Gris.

Štamparov Urban White Extra Brut s 89 bodova najbolje je vino sjeverozapadne Hrvatske u kategoriji brončanih medalja, a vinarija Štampar može se pohvaliti s ukupno 6 Decantera. Tea Dvanajščak iz Vinske kuće Dvanajščak Kozol, koja je osvojila 2 Decantera, naglasila je da zahvaljujući ovim priznanjima međimurska vina ulaze na svjetsku vinsku kartu te je Međimurje sve poznatije po kvalitetnim vinima. Jakopić Classic Pušipel 2019 nagrađen je srebrnom medaljom te je osvojivši 93 boda najbolje ocijenjeno vino sjeverozapadne Hrvatske, a Branimir Jakopić dodao je da spomenuto vino dolazi iz njihovog najstarijeg vinograda, starog 49 godina. Robert Horvat iz Vinarije Horvat ponosan je što su osvojili dva srebra čime su potvrdili kvalitetu i kontinuitet, a Podrum Štrigova ove se godine po prvi puta odvažio izaći na jedno ovakvo natjecanje, stoga je njihovo zadovoljstvo za osvojena 2 Decantera još veće, poručili su Nikola Vrbanić i Lela Lesjak-Bunjevčević.

Vinari imaju veliku podršku Općine Štrigova čiji je načelnik Stanislav Rebernik naglasio da se vinska priča u Štrigovi nastavlja razvijati kroz Dom kulture Štrigova koji će jednog dana biti pravi dom vinara i vinogradara kao Svjetski centar Pušipela te gradnjom vidikovca na Mađerkinom bregu kojim će se obogatiti turistička ponuda Štrigove.

Impresivan podatak istaknuo je direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula: “Na svakih 33 hektara međimurske vinske ceste dolazi jedan Decanter, čime smo popravili prošlogodišnji prosjek Decantera po hektaru. To je važno za naše vinare, ali je i potvrda za našu vinsku cestu jer da bi mogli razvijati vinski turizam, uz prekrasan međimurski krajolik, kušaonice, podrume i potrebnu infrastrukturu, moramo imati i vrhunska vina.”

Da su međimurski vinari ovim nagradama zadužili Međimurje, poručio je župan Međimurske županije Matija Posavec dodavši da je na svima nama zadatak da promoviramo naše prekrasne vinske ceste kroz manifestacije i događaje: “Da je riječ o nogometu i da se naši vinari okupe u jedan tim, siguran sam da bi igrali Ligu prvaka jer ovim prestižnim priznanjima njihova vina u samom su svjetskom vrhu.”

Petra Strahija

OU za poslove župana