MEĐIMURSKI KRALJ EKOINDUSTRIJE OD SMEĆA PROIZVODI MILIJUNE

Đuro Horvat, vlasnik Tehnixa iz Donjeg Kraljevca, jedne od najmodernijih europskih tvrtki koje proizvode tehnologiju za gospodarenje otpadom, priprema se za veliki poslovni proboj na istok: s predstavnicima Vlade Republike Bjelorusije pregovara o gradnji nekoliko tvornica za preradu otpada u toj zemlji

Tvrtka Tehnix iz Donjeg Kraljevca u Međimurju nema nikakvih problema s proizvodnjom i plasmanom svojih proizvoda. Kompanija se bavi proizvodnjom tehnologije za gospodarenje otpadom, postrojenja za obradu i pročišćavanje otpadnih voda, opreme za upravljanje naftnim derivatima te kontejnerskih naselja, a više od 90 posto svoje proizvodnje izvoze na strana tržišta. Njihovi inovativni proizvodi danas su prisutni u više od 30 zemalja svijeta, na svim kontinentima, osim Australije.

U pogonu kompanije u Donjem Kraljevcu zaposleno je više od 300 ljudi, s kooperantima i zaposlenima u njihovim tvrtkama kćerima ta se brojka penje na oko 500 zaposlenih, a svi njihovi kapaciteti rade punom parom. Uvjerili smo se u to i sami kad smo posjetili njihov pogon u Donjem Kraljevcu. Sredinom tjedna u kasnim poslijepodnevnim satima, iako im je radno vrijeme službeno završilo, i predsjednik kompanije i zaposlenici u pogonu još su bili na svojim radnim mjestima. Predsjednik kompanije upravo je završio radni sastanak sa svojim inženjerima dok su radnici u pogonu završavali utovar proizvoda kompanije Tehnix na kamione koji su svakog trenutka trebali krenuti u inozemstvo.

Velike inovacije

– Vrijednost kompanije Tehnix su ljudi. Oduvijek govorim da su znanje, vještina i upornost jedini ključ uspjeha, a svi naši zaposlenici imaju upravo te kvalitete. Za dulji ostanak na poslu zaposlenici će, naravno, biti dodatno nagrađeni sa sljedećom plaćom. Razmišljamo i o novom zapošljavanju – rekao nam je predsjednik kompanije Đuro Horvat, ponosno gledajući na pogon kroz prozor upravne zgrade kompanije.

U svom asortimanu Tehnix ima više od 300 proizvoda koji su u funkciji zaštite okoliša. Riječ je o inovativnim projektima za koje su njihovi autori, predsjednik kompanije Đuro Horvat i njegov tim inženjera, primili više od stotinu raznih nagrada na gospodarskim i sajmovima inovacija. Bioreaktorsko postrojenje za pročišćavanje komunalnih otpadnih voda, čiji je autor Đuro Horvat, nedavno je nagrađeno zlatnom medaljom na 63. međunarodnom sajmu inovacija INNOVA 2014. u Bruxellesu.

– Nagrada koju smo dobili na sajmu INNOVA samo je jedna od stotinjak nagrada koje smo primili u Hrvatskoj i inozemstvu za naše inovativne projekte. Zaštitili smo više od 50 patenata, od mobilne naftne pumpe i spremnika za otpadne masnoće do MBO-T tehnologije za obradu otpada, a ova nagrada je još jedan dokaz da su naša rješenja za zaštitu okoliša među najboljima, ako ne i najbolja na svijetu. Jedno od rješenja koje nudi Tehnix prihvatila je ove godine i Europska komisija – naglašava Horvat.

Pedeset tvornica

U MBO-T pogonima kompanije Tehnix može se ne samo obraditi, nego i iskoristiti gotovo 100 posto pristiglog miješanog komunalnog otpada. Dio se pretvara u kompost, dio su iskoristive sekundarne sirovine, a dio se pretvara u RDF gorivo koje se može iskoristiti za proizvodnju energije umjesto nafte, ugljena ili plina. Na svoje pogone montiraju i solarne elektrane pa su njihova postrojenja potpuno energetski neovisna. Vrlo su efikasni i u montiranju svojih pogona. Horvat ističe da postavljanje njihova pogona, ako su riješene sve dozvole i odrađeni preliminarni građevinski radovi, traje najviše mjesec dana. Ističe da se u njihovim pogonima može obraditi i otpad koji je već deponiran, a ističe da mu je san da jednoga dana potpuno nestanu odlagališta otpada.

– Kad bi se otpad obrađivao isključivo u našim postrojenjima, na mjestima gdje su sada odlagališta mogli bismo urediti golf-igrališta jer deponiji više ne bi bili potrebni – naglašava Horvat koji, zanimljivo, nije zagovornik primarnog sortiranja.

– Sortiranje kod kuće uopće nije potrebno. Na taj način otpad samo stoji u različitim kantama i smrdi, a njegovo skupljanje traje predugo. Mi smo zagovornici sekundarnog sortiranja i što bržeg dovoženja otpada u pogon za sortiranje i obradu. U našim postrojenjima imamo strojeve koji automatski sortiraju sav pristigli miješani komunalni otpad i uopće nije potrebno da on bude odvojen. Bitno je samo da stigne što brže, a ne da stoji u kantama danima i smrdi – naglašava.

Do sada su projektirali, sagradili i montirali više od 50 MBO-T tvornica za obradu miješanog komunalnog otpada u Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Srbiji, Turskoj, Egiptu, Rusiji i Rumunjskoj, a spremaju se i za tržište Bjelorusije.

– S ministarstvom zaštite okoliša i industrije Republike Bjelorusije već dulje vrijeme razgovaramo o zajedničkoj suradnji na projektima zaštite okoliša, a te razgovore ovih bi dana trebali i formalizirati potpisivanjem sporazuma o transferu znanja u nadogradnji komunalnih vozila za prijevoz otpada. No, to je samo prvi projekt u kojem planiramo surađivati. Bjelorusi su zainteresirani i za našu MBO-T tehnologiju za obradu otpada. Njihovi stručnjaci posjetili su naše MBO-T tvornice u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Rumunjskoj i bili su zadovoljni viđenim pa razgovaramo o tome da Tehnix sagradi nekoliko MBO-T tvornica u nekoliko bjeloruskih gradova i tako u potpunosti riješi problem otpada u toj zemlji. S tim ciljem otvorit ćemo uskoro i podružnicu naše tvrtke u Minsku – ističe Horvat.

– Ako uspijemo ugovoriti taj posao s Republikom Bjelorusijom, bit će to jedan od najvećih hrvatskih poslova u inozemstvu u povijesti. Na taj način otvorit ćemo vrata i drugim hrvatskim gospodarstvenicima, ali i znanstvenicima u Bjelorusiju. Projekt bi trebao trajati nekoliko godina, a naravno da ćemo angažirati i druge hrvatske tvrtke da nam pomognu u realizaciji posla – dodaje Horvat.  http://www.jutarnji.hr/