Međimurska županija u 2021. godini za poljoprivredu izdvojila gotovo 4 milijuna, od toga 1,7 milijuna za potpore male vrijednosti poljoprivrednicima

Međimurska županija u 2021. godini izdvojila je gotovo 4 milijuna kuna kroz Program potpora poljoprivredi, od toga 1,7 milijuna kuna za dodjelu potpora male vrijednosti u poljoprivredi s ciljem poticanja razvoja i konkurentnosti poljoprivredne proizvodnje, unaprjeđenja ruralnog razvoja, postizanja održivog razvoja te ulaganja u održivu poljoprivredu proizvodnju.

Županija Program potpora u poljoprivredi provodi od 2014. godine te je do sada kroz županijski proračun isplaćeno preko 12 milijuna kuna, od toga za potpore male vrijednosti oko 3,6 milijuna kuna.

Naša zadaće je da poljoprivrednicima stvorimo bolje uvjete kako bi povećali prinos i kvalitetu poljoprivrednih proizvoda, a tako osiguravamo i egzistenciju stanovništva koje se bavi isključivo poljoprivredom. Ponosni smo na naše autohtone proizvode poput vrhunskog meda koji je nagrađen najvišim priznanjima i ocjenama, robne marke „Međimurski kalamper“, kozjeg mlijeka, sira turoša, jabuka, bučinog ulja i mesa z tiblice koje je najprepoznatljiviji međimurski brend, a naši vinari osvajaju nagrade na najprestižnijim svjetskim ocjenjivanjima.“, kazao je župan Međimurske županije Matija Posavec koji je dodao da Županija kontinuirano povećava broj mjera, ali i izdvojena sredstva za Program potpora u poljoprivredi.

Pravo na potporu u 2021. godini ostvarilo je 353 poljoprivrednih gospodarstva u ukupnom iznosu od 1.770.821,74 kuna.Za usporedbu, u 2020. godini Županija je isplatila 1.467.400 kuna, a najtraženije su bile potpore za preradu poljoprivrednih proizvoda i primarnu poljoprivrednu proizvodnju. Svake godine Međimurska županija izravno isplaćuju poljoprivrednicima sredstva kako bi se na vrijeme pripremili za novu proizvodnu godinu, Ovih je dana započela i isplata potpora male vrijednosti poljoprivrednim gospodarstvima.

Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Međimurske županije Darko Radanović istaknuo je da je iz godine u godinu sve veći interes i broj prijavljenih poljoprivrednika, a s ciljem njihovih potreba, uvedeno je i nekoliko novih mjera. Postupak prijave maksimalno je pojednostavljen, a Program potpora u poljoprivredi sadržavao je 10 mjera: ekološka poljoprivreda, podizanje i obnova trajnih nasada, nabava i postavljanje sustava za zaštitu višegodišnjih nasada od tuče, nabava i zadržavanje uzgojno valjanih životinja, potpora za okrupnjavanje i povećanje posjeda poljoprivrednog zemljišta na poljoprivrednim gospodarstvima, potpora za ulaganje u preradu poljoprivrednih proizvoda, potpora za ulaganje u primarnu poljoprivrednu proizvodnju, edukacija i stručno osposobljavanje poljoprivrednika, potpora za promociju i prodaju poljoprivrednih proizvoda proizvedenih na poljoprivrednom gospodarstvu.

Služba za poslove župana