MEĐIMURSKA ŽUPANIJA NAJBOLJA JE U PODUZETNIŠTVU – TVRDI EUROPSKA KOMISIJA

Koje mogućnosti hrvatski poduzetnici mogu iskoristiti kao građani Europske unije te koje njima dostupne strategije i mjere postoje na državnoj razini, odgovorila je konferencija „Mogućnosti i izazovi hrvatskih poduzetnika u EU-u“. U organizaciji Informacijskog centra Europe Direct Čakovec koji djeluje u okviru Međimurske županije te Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, najsjevernijoj županiji stigla je time nova potvrda uspješnog rada lokalnog poduzetništva, a time i gospodarstva u cjelini.

Da je u ovoj sredini zadovoljan učinjenim na pragu razvoja poduzetništva, još je jednom svojim dolaskom potvrdio voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević koji je u šest mjeseci drugi puta odlučio posjetiti Međimurje. „U rujnu prošle godine ovdje smo otvorili jedan od 13 EDIC Centara i tada smo obećali europske teme dovesti iz Bruxellesa i Zagreba u Međimursku županiju. Kada je tema poduzetništvo vi ste dokazali da ste u tome najbolji i najvrjedniji te uz to izrazito poduzetnički orijentirani“, objasnio je Baričević dodavši da Međimurci znaju kako iskoristiti sve što Europa nudi, a to je rijetkost. Da postoji prava lepeza mogućnosti na koje se poduzetnici mogu osloniti i na koje mogu računati, od kredita i strategija do mjera kojima mogu unaprijediti svoje poslovanje kao građani Europske unije, dokazano je ovom konferencijom, ali i panel diskusijom organiziranom za poduzetnike triju županija, uz domaćina Međimursku, ujedno Varaždinsku i Koprivničko – križevačku.

5

Valja napomenuti kako su istima nazočili i učenici Gimnazije Josipa Slavenskog te Ekonomske i trgovačke škole Čakovec. Međimurje je lokomotiva koja vuče hrvatsko gospodarstvo na koje ima 2,5 posto izravnog utjecaja, tradicija ovdašnjeg gospodarstva je svakako izvoz, a vanjskotrgovinska razmjena je svih kriznih godina u suficitu. Županija je sudjelovala s nešto manje od 4 % u ukupnom izvozu RH te s 1,93 % u uvozu.

Tajnu uspješnosti otkrio je župan Međimurske županije Matija Posavec„Ključni segmenti u poslovanju su red, rad i odgovornost, jer ako niste kvalitetni i konkurentni nećete napredovati. Mi napredujemo, što je samo priznanje našem gospodarstvu, u čemu itekako pomaže efikasnost javne uprave koja je iznad europskog standarda“, objasnio je međimurski župan i dodao kako danas samo snažno orijentirano izvozno gospodarstvo može jamčiti dugoročni održivi rast.

2

Mala i srednja poduzeća predstavljaju najčešći oblik poduzeća u Hrvatskoj, više od 98 % svih registriranih, i zapošljavaju najveći postotak radne snage u Hrvatskoj, naročito u sjevernoj Hrvatskoj s izraženom aktivnošću MSP sektora. Stoga je Europska komisija pokrenula takozvaniJunckerov investicijski plan namijenjen privatnim projektima i poticanju poduzetništva te privatnog javnog partnerstva. „Postoji nekoliko linija sa sredstvima koje samo traže dobre projekte. Važno je da je on gospodarski održiv, što mu daje prednost nižim kamatama i mogućnošću počeka, a potrebitom dokumentacijom mora imati dokazanu budućnost“, objasnio je u svom izlaganju Marko Curavić, voditelj odjela Poduzetništvo i društveno gospodarstvo u Glavnoj upravi za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo te male i srednje poduzetnike u Europskoj komisiji.

Europska komisija je naime odredila  10 političkih prioriteta, od kojih se posebno ističu zapošljavanje, rast i ulaganje u poduzetništvo te gospodarstvo  kao prioritetna područja.  Izravan poticaj međimurskom gospodarstvu pak će svakako biti i povoljniji uvjeti kreditiranja programom „Kreditom do uspjeha“, ali i sredstva iz Poduzetničkog impulsa, koje je prilikom svog drugog posjeta Međimurskoj županiji u dva tjedna ponovio Dražen Pros, zamjenik ministra obrta i poduzetništva. „Iz EU fonda za europski razvoj poduzetnicima je na raspolaganju do 2020. godine 970 milijuna eura, točnije nikada više sredstava. Poduzetnički impuls podijeljen je u tri programska područja, a već ćemo sljedeći tjedan raspisati i prvi javni natječaj vrijedan 1,2 milijarde kuna, usmjeren na izgradnju i proširenje proizvodnih kapaciteta te ulaganja u opremu“, naglasio je Pros i dodao kako ne sumnja kako će se međimurski poduzetnici ponovo iskazati jer se rad Međimurske županije na tom planu u protekle tri godine dokazao kao jedan od primjera kako na pravilan način koristiti sredstva iz nacionalnog Proračuna namijenjena malom gospodarstvu te iz fondova EU.

7

Upravo su to neki od segmenata kojima se u Međimurju investitoru olakšava ulaganje, omogućuje lakše poslovanje, time povećava broj investicija i izvoz. „Mi smo proizvozno orijentirana županija, a to je ujedno ključ i rješenje za Hrvatsku, zbog našeg ograničenja tržišta i veličine zemlje. Snažna, izvozno orijentirana ekonomija utječe na zapošljavanje i BDP“,objasnio je i naglasio pritom kako se u Međimurju bilježi kontinuirani pad nezaposlenost, raste broj poduzetnika i zaposlenih osoba, a čak i neke grane koje su bile u minusu tijekom recesijskih godina, kao građevinarstvo i trgovina, ovdje bilježe lagani porast.

To je istaknuo i na panel – diskusiji kojoj su se uz već spomenute govornike pridružili i Ljubomir Kolarek, gradonačelnik Grada Preloga,Mladen Križaić, predsjednik Hrvatske gospodarske komore – Županijska komora Čakovec, Sandra Polanec Marinović, direktorica REDEA-e – Regionalne razvojne agencije Međimurje i Franjo Sobočan, direktor tvrtke Sobočan – interijeri d.o.o.

Nove prilike za poduzetnike i gospodarstvenike otvaraju se već 27. travnja kada Međimurska županija s Poslovnim dnevnikom provodi projekt Poslovni uzlet, kao podršku malim i srednjim poduzetnicima i obrtnicima kroz besplatne edukacije i seminare.

Predavanje za poduzetnike Ministarstva poduzetništva i obrta: MINPO_prezentacija_1703152

Predavanje za poduzetnike Europske komisije: PPP_Dir F actions_ Croatia_March 2015_HR_PR

(Mateja Gošćiej, http://medjimurska-zupanija.hr/home)

3

9