MEĐIMURJE POSTAJE VELIKO GRADILIŠTE

Kolegij gradonačelnika i načelnika: Uz proračun od 251 milijun kuna, Međimurje će u 2016. biti veliko gradilište

 

  1. 2015. godina je za Međimursku županiju prema velikoj većini pokazatelja bila uspješnija nego godine prije, što su najjasniji pokazatelji da su taj doprinos ukupnom razvoju županije pa i gospodarstvu, dali uz sve i proračuni lokalnih jedinica, općina, gradova i županije. „Županijski proračun i ovog je puta maksimalno usmjeren prema kapitalnim investicijama, ali i prema građanima, tu smo stavili naglasak“,objasnio je župan Međimurske županije Matija Posaveci objasnio da ipak u sljedećoj godini očekuje veću dotaciju države te ako će sve ići po sadašnjem planu, Međimurje će u 2016. biti veliko gradilište.

3

Da Međimurje nakon parlamentarnih izbora itekako zaslužuje i uživa veći politički legitimitet, potpuno je jasno, a to će izvršenjem novog proračuna samo biti potvrđeno. Jasno je to dano do znanja na 13. sjednici kolegija gradonačelnika i načelnika općina u Međimurskoj županiji, a tom je prilikom u Velikoj vijećnici jedna od glavnih tema bila upravo nadolazeća sjednica županijske skupštine u četvrtak, 10. prosinca, na kojoj će se donijeti izmjene i dopune proračuna, dakle rebalans te proračun za 2016. godinu.

1

Racionalnom politikom smanjene plaće djelatnicima, a povećan broj kapitalnih investicija

Što se tiče rebalansa, najznačajnija stavka je dotacija države od 6 milijuna kuna s kojima se u ovoj godini započela gradnja OŠ Pribislavec te završava dvorana OŠ Orehovica. Kada se pogledaju brojke, proračun je smanjen, no stavke koje vraćaju optimizam pokazuju da u mnogima ima više prihoda nego rashoda. „Uspjeli smo novih pola milijuna kuna uštedjeti na plaćama, tu stavku sada u kontinuitetu smanjujemo i to je samo nastavak one racionalne politike koju vodimo u financijama“, objasnio je međimurski župan.

Što pak se tiče novog proračuna, on se ponajviše od onih prijašnjih godina razlikuje u tome što će iznositi 251 milijun kuna. Naime novim zakonom i jednim većim korakom u decentralizaciji, sve ustanove u obrazovanju i zdravstvu ulaze sa svim svojim prihodima i rashodima, uz poslovanje oko 100 milijuna kuna, kao dio županijskog proračuna. Od sveukupnog iznosa, čak je 80 milijuna kuna usmjereno za kapitalne investicije, a 30 milijuna kuna za one projekte koji su direktno vezani za građane. Točnije,  nastavit će se projekti gradnje škola, u Nedelišću, Goričanu, Strahonincu, Vratišincu, dakako Pribislavcu, ujedno s izgradnjom Doma zdravlja, uređenjem MEV-a, TIC-a, a i projekti po kojima smo prepoznatljivi idu dalje. Tako se nastavljaju projekti besplatnog prijevoza, udžbenika, jednokratnih stipendija i potpora, asistenata u vrtićima i u nastavi, ali i uz mnoge druge stavke i sufinanciranja udruga.

Kolegij još o financiranju udruga, prekograničnoj suradnji i sigurnosti građana

Gradonačelnici i načelnici ujedno su raspravljali i o novim normativnim okvirom – Uredbom o kriterijima, mjerilima i postupcima financiranja i ugovaranju programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge. Kako je izvijestio Igor Roginek ispred Autonomnog centra ACT, radi se o Uredbi koja je stupila na snagu 9. ožujka te je obvezujuća. Sandra Polanec Marinović, direktorica Regionalne razvojne agencije Međimurje REDEA-e, pak je predstavila mogućnosti financiranja projekata iz Programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska i Slovenija – Hrvatska. Naglasila je pritom da je u prethodnom razdoblju Međimurska županija izvukla najviše sredstava, uzimajući u obzir broj stanovnika, a zbog velikog interesa pozvala općine i gradovi da u prijavu projekata ulaze zajednički kako bi povećali mogućnost za dobivanje sredstava.

2

Okosnica prezentacije Mirjane Pintar, ravnateljice Zavoda za prostorno uređenje temeljila se na obvezi izvješća o stanju u prostoru JLS za razdoblje od četiri godine te je pritom objašnjeno da se za svaku promjenu Prostornog plana mora donijeti  pročišćeni tekst radi lakšeg snalaženja građana. Predstavljen je i projekt Sigurnost osoba i imovine  u Međimurskoj županiji, koju su predstavili Dario Vucković, direktor društva Europske sigurnosne agencije i Zoran Topolnjak, direktor tjelesne zaštite agencije. Kako su naglasili, u prošloj godini u Međimurskoj županiji bilo je 5,5, milijuna štete što od krađa, uništavanje imovine, a koju su platili građani, stoga je ovim projektom cilj podići sigurnost  građana i imovine, praćenje stanja i suzbijanje kriminaliteta, komunikacija i suradnja sa službama zaduženima za sigurnost.

(Mateja Gošćiej, http://medjimurska-zupanija.hr/)

5