Međimurje, Hrvatska i svijet na 14. ZAGREB VINOcomu

Nakon trinaest godina rasta i postojanja nema prikladnijih riječi od najmoćniji, najraskošniji i najelegantniji eno-gastro festival u državi. Okuplja vrhunsku kvalitetu međimurske, hrvatske te svjetske vinske i gastro scene. U desetak luksuznih festivalskih dvorana na 3.000 m2 predstavlja više od 300 izlagača, proizvođača i trgovaca vina, pršuta, sira, ulja, kulena, slatkih delicija i drugih proizvoda iz EU i zemalja našeg okruženja. Zemlja partner u 2019. g. je Slovačka Republika.

Svijet onkraj granica EU zastupaju uvoznici. Festival je u cijelosti posvećen kulturi stola, vina i hrane. Vinocom su autentične i uvijek atraktivne prezentacije i degustacije vina, sljubljivanje vina i jela, suvremeno koncipirane eno-gastro edukacije za poslovne ljude, trgovce, sommeliere, ugostitelje, osobe iz javnog života, novinare i sve pasionirane poznavatelje vina i hrane. Godinama iznad festivala lebdi nevjerojatno prijateljska, gospodska i ležerna atmosfera natopljena mirisima, okusima, ostvarenjima i uspjesima. Dugogodišnje uživanje u najboljem i odrastanje na vrhuncima kvalitete nije za publiku u elegantne hotelske dvorane zagrebačke Esplanade palo tek tako ili s neba. Naprotiv, ono je istinski odraz znalačkog i strpljivog pristupa festivalu kojega od 2006. godine neupitno potpisuju prof. Ivan Dropuljić i pomagači. Vremenom u Zagrebu i Hrvatskoj nicale su slične festivalske zamisli, kratko bi trajale i tiho ugasle. Ta činjenica govori u prilog istini kako za uspjeh nekog projekta nisu dovoljni npr samo novac i moderni oblici komuniciranja s tržištem, već puno prije bespoštedni osobni gard i prebogat folder iskrenih prijatelja i poznanstava. U ovoj zadnjoj maximi prof. Dropuljić je potvrđena i neupitna ljudska veličina.

Vinocom je iskustvo koje stvara i nudi praktične koristi u svakodnevnom životu izlagača, diže im rejting i gradi respekt na tržištu, a istovremeno dinamična i živa škola u kojoj su prva slova eno-gastro pismenosti usvojile tisuće posjetitelja. U fokusu festivala su kultura stola, vino i hrana, važni segmenti gospodarstva i hrvatske turističke ponude. Održava se uoči božićnih i novogodišnjih blagdana pa građanstvu i poslovnom svijetu nudi dobar uvid u mogućnosti odabira prikladnih darova. Neizrečeni detalji o programskim sadržajima, izlagačima, rasporedu radionica i prezentacija na četrnaestom izdanju Zagreb Vinocoma dostupni su na www.vino.com.hr, a najvažniji od svih je: 22. i 23. studeni 2019., Zagreb, Hotel Esplanade.

Tekst i foto: Ivan Goričanec