Međimurje na 12. Zagreb Vinocomu

Dvanaesto izdanje Festivala vina i kulinarstva “Zagreb Vinocom” prošlog je vikenda zaključeno. Impresije, susreti, komentari, te tisuće i tisuće novih eno-gastro osjeta boja, mirisa i okusa sele u sjećanja. Pomoći će kod prve dileme, izbora, preporuke ili jednostavno nove narudžbe. Profesor Dropuljić i suradnici ponovno su ispunili i zadnje milimetre izlagačkih prostora luksuznih dvorana Hotela Esplanade i šatorskog dodatka na Oleander terasi.

Stotine probranih vinarija iz Hrvatske i svijeta te top proizvođači pršuta, sira, maslina, ulja, ili delikatesnih proizvoda imali su privilegiju u dva dana predstaviti doista samo vrhunce svojih potencijala i umijeća.

U programima dvadesetak stručno vođenih radionica ponuđena su fokusirana predstavljanja vertikala, horizontala, ili jednostavno najbolje od najboljeg. Novosti su stigle iz engleskih šampanjerija, ruskih crnomorskih vinarija, Čilea, Italije, Portugala, Francuske ….. Hrvatske i na kraju Međimurja.

Na prvom festivalu nastupila su dva međimurska predstavnika, ove godine čak devet. Vinarija Horvat, Kocijan, Kojter, Boris Novak, Štampar, Lovrec, Sibon, Cmrečnjak, Dvanajščak-Kozol i Podrumi Štrigova. Izuzetno je važna zbirna promocija regije, devet predstavnika ima što reći, pokazati i preporučiti.

Međimurska vina su suveren svježine i čistoće, prevladavajuće mlada i laganija vina. Dobro je da mimo festivala Urbanovo postoji i van Međimurja destinacija koju  vinari društva Hortus Croatiae prepoznaju kao tržišnu priliku, ali i dragocijen vremenski i prostorni okvir festivala koji se u profesiji koristi za komparacije s boljima ili uspješnijima.

Međimurci te prilike “njuše”, dokazuju to i sve brojnija svjetska odličja. Samo nas nekoliko tjedana dijeli od Božića i 2o18.-te. Zagreb Vinocom je ponovno potvrdio već odebljalo uvjerenje kako za svečarsko – blagdanski stol možemo sve naći u marketima i vinotekama metropole, ali i sve brojnije i sve bolje produkte Međimurja tu doma, u Međimurju, za pristojne novce u našim uljarama, siranama i vinarijama. Radostan vam Božić i sretna nova.

Tekst i fotografije: Ivan Goričanec