Kvalitetno i domaće! 50 OPG-ova u Čakovcu primilo certifikat i pravo uporabe oznake „Proizvodi hrvatskog seljaka“

Tijekom svibnja i lipnja na Gradskoj tržnici u Čakovcu provedeno je certificiranje seljačke tržnice. Svrha same certifikacije je olakšati proizvođačima hrane izravnu prodaju svojih proizvoda potrošačima, uz jamstvo porijekla proizvoda.

Pritom je oznaku „Proizvodi hrvatskih seljaka“ Udruge hrvatskih tržnica zaslužilo 50 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i proizvođača koje im je dodijelila gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini. Kako je pritom objasnila, certifikat osigurava svim kupcima na čakovečkoj tržnici da kupuju od provjerenog proizvođača i da je sve što je u ponudi domaće, točnije da su proizvođači, nositelji certifikata, doista proizveli poljoprivredne proizvode ili prerađevine na svom gospodarstvu.

Gradonačelnica: „Njihovi provjereni i certificirani proizvodi od jeseni će biti i na stolu naših učenika“

U razgovoru s gradonačelnicom, međimurski proizvođači i poljoprivrednici, potvrdili su kako se sve više Međimuraca i Čakovčana okreće provjerenoj i domaćoj hrani te da im certifikati uvelike pomažu u dokazivanju porijekla te kvalitete. „Bila je to prilika da porazgovaramo o važnosti podrške našim seljacima, poljoprivrednicima, onima koji žele raditi na našoj zemlji i svoje vrhunske proizvode omogućiti našim sugrađanima. Osim uz certificiranje, nadamo se da ćemo pridonijeti očuvanju domaće poljoprivrede i uz projekt osiguravanja školske prehrane osnovnoškolcima u čakovečkim školama u suradnji s opg-ovima. Njihovi provjereni i certificirani proizvodi od jeseni će biti i na stolu naših učenika“, objasnila je čakovečka gradonačelnica.

Podsjetimo, Gradska tržnica u Čakovcu je Certificirana seljačka tržnica koja djeluje u okviru tržnica članica Udruge hrvatskih tržnica, gdje se po 10. puta dodjeljuju certifikati. Oznaka “Proizvodi hrvatskog seljaka” prvenstveno je namijenjena označavanju poljoprivrednih proizvoda i prerađevina standardne kvalitete proizvedenih na području Hrvatske koji se izravno prodaju na tržnicama, kao i poticanju razvoja izravne prodaje poljoprivrednih proizvoda i prerađevina, podizanju konkurentnosti malih proizvođača, uspostavi bolje komunikacije potrošača i proizvođača, te promociji i prodaji hrvatskih poljoprivrednih proizvoda i prerađevina.

Kako je pritom objasnio direktor GKP Čakom Ivica Perhoč, Gradska tržnica u Čakovcu započela je s certificiranjem 2012. godine s 36 certificiranih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Prošle godine imala je 48 certificiranih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, dok u 2022. dva više.

Grad Čakovec