Kristina Nestić: Planira li Turistička zajednica Grada Mursko Središće uvesti riječni turizam?

Gradonačelniku Draženu Srpaku, Kristina Nestić (HDZ) postavila je tri pitanja na zadnjem aktualnom satu Gradskog vijeća. Prvo se odnosilo na riječni turizam, odnosno da li Turistička zajednica planira uvesti nešto kao kajak i rafting koji su hit u svijetu i uzimaju sve više maha. Također bi bilo dobro, ako bi ova ideja zaživjela, da se uz obalu Mure postave drvene kućice u svrhu prenoćišta, a da se to sve kandidira putem fondova, ako je moguće.

Srpak joj je odgovorio da on stalno govori da su dva glavna brenda gradskog turizma povijest rudarstva i rijeka Mura u što svakako spada rafting i slično. Ono što dosta priječi realizaciju toga je Schengen jer granica sa Slovenijom prolazi i s jedne i druge strane Mure pa za održavanje npr. raftinga treba ishoditi sve moguće dozvole. Neki se i sada voze, da li imaju dozvole ili ne, ne znam, ali to je stvar policije. Kada se jednom Schengen ukine sve će biti lakše riješiti po tom pitanju. Što se tiče kućica mi smo prostorno-planski omogućili njihovu izgradnju kod skele na Fusku, postoji ideja ŠRD Mura da se one naprave kod njih, no tu je problem zaštićeni krajolik rijeke Mure, no nije nemoguće. Samo je pitanje tko bi u to trebao uložiti, Grad ili netko drugi. Za nešto slično već smo imali pet, šest natječaja na koje se nije javio nitko, a sada smo uspjeli to riješiti samo kod skele.

Drugo Kristinino pitanje bilo je vezano uz teretni promet kroz grad i tu je gradonačelnik ponovio već od prije poznate činjenice. U trećem je zatražila da se na šetnici uz Muru postave stalci za bicikle jer ih sada ljudi odlažu po klupama koje su nedavno prekrasno obnovljene motivima grada pa se tako uništavaju.

Odgovor na ovo bio je da će se to uskoro učiniti.

(rt, foto Tin Tomanić)