Konferencija EU4ME&YOU Unija prilika održana je na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu

Izvještaj s konferencije EU4ME&YOU: Unija prilika 15. i 16. prosinca 2021. u organizaciji Hrvatske akademske zajednice Ekonomskog fakulteta.

Prvi dan konferencije započeo je u 10 sati uvodnim govorima Karla Kolesara i Davora Filipovića ispred Hrvatske akademske zajednice, a nakon njih, savjetnik Vlade za ekonomska pitanja, Zvonimir Savić, održao je govor o važnosti uvođenja eura. Prvo predavanje pod nazivom: Budućnost ekonomskog obrazovanja održao je dekan Ekonomskog fakulteta, Jurica Pavičić, a nakon kojeg je uslijedila panel diskusija o najvažnijim gospodarskim pitanjima Republike Hrvatske u kojoj su sudjelovali Darinko Bago, Andrej Grubišić i Tomislav Globan. Panelom je moderirao Ivan Milutinović. Zastupnica Europskog parlamenta, Sunčana Glavak, predstavila je Konferenciju o budućnosti Europe, a potom su, tradicionalno režući vrpcu, veleposlanik Republike Slovačke, nj. e. Peter Susko i dekan Ekonomskog fakulteta Jurica Pavičić, otvorili izložbu o Republici Slovačkoj, prvu od brojnih predstavljanja država u okviru velikog međunarodnog projekta kojeg provodi Ekonomski fakultet, a koji je podržan od strane Europske komisije. U panel raspravi o natječajima Europske unije i primjerima dobre prakse, koju je moderirala Dora Miketek, ministrica Nataša Tramišak iznijela je najbolje dosadašnje projekte Republike Hrvatske i predstavila one nove koje tek treba iskoristiti. Prodekanica Ekonomskog fakulteta, Kosjenka Dumančić predstavila je projekte fakulteta, a Frane Šesnić, direktor Zagrebačkog inovacijskog centra, iznio je projekte centra i planove za budućnost. Posljednji panel prvog dana konferencije bio je održan u na temu uvođenja eura, a stručni sudionici pojasnili su brojne pozitivne i negativne strane ulaska u eurozonu. Panelom je moderirao Adrian Poznić, a gostovali su guverner Hrvatske narodne banke, Boris Vujčić, ekonomski i financijski stručnjak Zvonimir Mršić te veleposlanik Republike Slovačke, Peter Susko.

Drugi dan konferencije započeo je predavanjem o Europskoj uniji i zastupništvu u parlamentu, a predavanje je održao zastupnik Europskog parlamenta, Tomislav Sokol. Nakon njega, održala se panel rasprava na temu stažiranja, volontiranja i rada u udruzi kojom je moderirala Ivana Kos, a u kojoj je sudjelovala Ivana Nardelli Debač, voditeljica Službe za rad u međunarodnim organizacijama i institucijama EU, Alen Šukurica, član Savjeta Mladih Grada Zagreb  i predsjednik udruge ELSA Hrvatska, Lucija Medved, studentica Pravnog fakulteta koja je pričala o iskustvu stažiranja u uredu zastupnika Karla Resslera te Dubravko Šopar, direktor udruge Impress.

Nakon zanimljive panel rasprave, direktorica Agencije za mobilnost i programe Europske unije, Antonija Gladović, objasnila je studentima mogućnosti financiranja unutar Erasmus programa, a konferenciju je, zanimljivim izlaganjem o novom europskom Bauhausu zatvorio Matija Vinković. Nakon izvrsnog predavanja o novim kretanjima gradnje, Ivana Kos, voditeljica projekta i predsjednica Hrvatske akademske zajednice Ekonomskog fakulteta je i službeno zatvorila konferenciju te najavila i novo izdanje sljedeće godine.

Cijela konferencija dostupna je na našem YT kanalu : https://www.youtube.com/watch?v=NCFXSpZ_GPI&t=17417s

Studenti, kao i predavači, iznimno su zadovoljni s konferencijom te se ovim putem radujemo uzajamnoj suradnji i podršci naše inicijative.

Više informacija možete pronaći na našim stranicama te nas slobodno označite u objavama:

https://www.facebook.com/HAZEFcroatia

https://www.hazefzg.com/eu4me-and-you

https://www.instagram.com/hazef_zg/?hl=hr

HAZEF