Još jedan dobar dan u najsjevernijem gradu

Grad Mursko Središće s općinama Selnica, Sveti Martin na Muri i Vratišinec prije dvije godine kupio je privatno komunalno poduzeće Murs–ekom. Razvoj tvrtke nakon toga u strelovitom je razvoju i njegova vrijednost je utrostručena. Aplicirani je projekt nabave dva nova komunalna vozila u vrijednosti od 2,2 milijuna kuna te se ovih dana očekuje ugovor o bespovratnih sredstava. Projekti koji su u provedbi, odobreni ili završeni iznose 375 milijuna kuna, veći dio sredstava otpada na projekt aglomeracija i PRŠI u kojoj sudjeluju i susjedne općine.

„Poboljšali smo uslugu odvoza smeća, uveli smo zimsku službu, upravljanje grobljima, sustav e-uplatnica. I u vrijeme pandemije smo bili prilično uspješni, odobreni su nam 2 Interreg projekta turističkog sadržaja, aplicirati će se projekt „Svi u vrtić“, do kraja godine u nove prostorije se seli gradska uprava, a sadašnja gradska upravi postat će središte svih javnih službi koje djeluju u gradu. Uz veliku pomoć ministra Horvata prije nekoliko godina otvorili smo Centar za kulturu Rudar. Hvala načelnicima na dobroj suradnji kroz svih ovih godina i siguran sam da ćemo zajedno još puno učiniti na dobrobit naših stanovnika. Hvala ministru Ćoriću na suradnji i kooperaciji na ovom projektu i projektu Aglomeracija Mursko Središće.“ – istaknuo je gradonačelnik Dražen Srpak.

 Danas, 26. lipnja 2020. godine potpisan je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za Izgradnju i opremanje kompostane Mursko Središće vrijedan 5 milijuna kuna od čega EU sredstva iznose 2,4 milijuna kuna. Ugovor su potpisali ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i direktor komunalnog poduzeća Murs-ekom d.o.o. Josip Sršan.

„Mursko Središće je zapravo drugi grad kojem je odobren projekt izgradnje kompostane.  S obzirom na činjenicu da mi u Hrvatskoj tek trebamo zagrabiti u rješenje problema biorazgradivog otpada ovo je najbolji mogući smjer. Ova investicija od 5 milijuna kuna je najbolje mogući uloženi novac prije svega u kontekstu ciljeva u gospodarenju otpadom. Čestitam vam na sjajno obavljenom poslu, što ste među prvima projekt kompostane aplicirali na dobar način te se zahvaljujem gradonačelniku, načelnicima i direktoru na istom.“ – istaknuo je ministar Tomislav Ćorić

 „Izgradnjom i opremanjem kompostane Mursko Središće izgraditi će se postrojenje za obradu biootpada. Nabaviti će se uređaji/strojevi: sijačica za prosijavanje komposta, drobilica za predobradu biorazgradivog otpada iz smeđih kanti i granja, teleskopski utovarivač za doziranje strojeva i premještanje biorazgradivog otpada“ – istaknuo je direktor Josip Sršan.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat koji je lobirao za projekte grada Mursko Središće istaknuo je: „Grad Mursko Središće ima punu podršku u realizaciji ovog projekta, kao i u svim budućim projektima i investicijama. Realizacija velikih infrastrukturnih projekata na području grada je dokaz da se grad Mursko Središće itekako razvija“.

 Današnjem potpisivanju nazočili su i potpredsjednik Gradskog vijeća Kristijan Antolović, načelnik Općine Selnica Ervin Vičević, načelnik Općine Sveti Martin na Muri Dražen Crnčec, načelnik Općine Vratišinec Zdravko Mlinarić.

(tekst i foto: GMS)