JAVNI POZIV – NOVI MILIJUNI ZA MIKRO I MALE PODUZETNIKE I OBRTNIKE

Ministarstvo poduzetništva i obrta otvorilo je u ponedjeljak, 6. srpnja drugi krug Javnih poziva za sufinanciranje projekata poduzetnika i obrtnika iz programa Poduzetnički impuls 2015. Riječ je o tri nova javna poziva ukupne vrijednosti gotovo 14 milijuna kuna namijenjenih jačanju konkurentnosti prerađivačke industrije, jačanju konkurentnosti uslužnih djelatnosti te sudjelovanju poduzetnika i obrtnika na inozemnim sajmovima.


PRVO PROGRAMSKO PODRUČJE
Jačanje konkurentnosti prerađivačke industrije

PRVO PROGRAMSKO PODRUČJE
Jačanje konkurentnosti uslužnih djelatnosti

PRVO PROGRAMSKO PODRUČJE
Inozemni sajmovi – Grupa 2

„Za jačanje konkurentnosti prerađivačke industrije u novom smo krugu natječaja osigurali 8,37 milijuna kuna, a poduzetnici mogu ostvariti potporu od 50 tisuća do 400 tisuća kuna. Njihovi projekti bit će sufinancirani u iznosu do 75 posto investicije za mikro i 50 posto za mala poduzeća“, istaknuo je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras.

 
Za jačanje konkurentnosti uslužnih djelatnosti mikro i malim poduzetnicima te obrtnicima na raspolaganju je 5 milijuna kuna, a moguće je ostvariti bespovratnu potporu od 30 tisuća do 200 tisuća kuna i to u iznosu do 75 posto vrijednosti investicije.

 
Ministarstvo je otvorilo i novi Javni poziv za sudjelovanje poduzetnika i obrtnika na međunarodnim sajmovima i sličnim manifestacijama. Na taj način, poduzetnici i obrtnici mogu ostvariti od 30 tisuća do 80 tisuća kuna za svoje predstavljanje na stranim tržištima, a sufinancirat će im se do 80 posto troškova.

„Našim mikro i malim poduzetnicima kroz ove natječaje želimo pomoći da budu konkurentniji na tržištu, da stvaraju nove vrijednosti, da osiguraju nova tržišta i nove kupce, da izvoze te u konačnici otvaraju nova radna mjesta. Pokazalo se da su mjere koje je Vlada RH skrojila za naše poduzetnike i obrtnike imale pozitivan učinak. Hrvatsko gospodarstvo ponovo raste, a predvodnici tog rasta upravo su mali i srednji poduzetnici. Napredak je postignut i tako želimo ići naprijed”, poručio je ministar Maras dodajući kako je ove godine poduzetnicima kroz Poduzetnički impuls na raspolaganju gotovo 4,4 milijarde kuna poticaja.

Osim toga, naglasio je Maras, natječajna procedura izmijenjena je u odnosu za prošlu godinu pa će se ocjenjivati svi pristigli projekti, a potporu će ostvariti oni s najvećim brojem bodova. Također, natječajna dokumentacija svedena je na minimum te je, osim ispunjenih prijavnih obrazaca, potrebna tek potvrda nadležne Porezne uprave o nepostojanju duga.

 
Uz tri nova natječaja, i dalje su otvoreni Javni pozivi za sudjelovanje na domaćim sajmovima te cijeloživotno obrazovanje. Prvi krug natječaja za jačanje konkurentnosti prerađivačke industrije, jačanje konkurentnosti uslužnih djelatnosti te sudjelovanje na inozemnim sajmovima bio je raspisan u ožujku ove godine, a Ugovori o dodjeli potpora dodijelit će se u srpnju.

Nove prijave za dodjelu bespovratnih sredstava za jačanje konkurentnosti prerađivačke industrije, jačanje uslužnih djelatnosti i sudjelovanje na inozemnim sajmovima zaprimat će se isključivo od 20. srpnja do 3. kolovoza 2015.
Sve informacije i Poziv poduzetnicima objavljeni su na internetskim stranicama Ministarstva poduzetništva i obrta i HAMAG-BICRO-a (www.minpo.hr iwww.hamagbicro.hr).