JADRAN ĆE INVESTIRATI 83 MILIJUNA KUNA

(Objava za medije)

Nadzorni odbor Jadrana prihvatio plan investicija od preko 83 milijuna kuna

Nastavkom investicijskog ciklusa i u 2017. godini, Jadran nastavlja s realizacijom Strateškog plana, a osim unaprjeđenja smještajnih kapaciteta,  podignut će se i razina cjelokupne usluge čime će se omogućiti produženje turističke sezone kao i privlačenje još kvalitetnijih gostiju.

 

Nadzorni odbor Jadrana d.d. iz Crikvenice, turističke tvrtke koja u vlasništvu na crikveničkoj rivijeri ima 8 hotela, 2 autokampa i turističko naselje, na današnjoj sjednici Upravi tvrtke dao je suglasnost za provedbu plana investicija vrijednog preko 83 milijuna kuna. Nakon završenog ovogodišnjeg investicijskog ciklusa vrijednog preko 40 milijuna kuna, koji je rezultirao podizanjem kategorija hotela Katarina i Omorika na četiri zvjezdice te proširenjem ponude mobilnih kućica u kampu Selce, Uprava Jadrana započela je pripreme za novi investicijski ciklus i u 2017. godini te je u skladu s tim napravljena i procjena svih navedenih investicija. Investicijama je obuhvaćeno šest objekata, a realizacija ovisi o brzini ishodovanja potrebnih dozvola te modela financiranja. Naime, Uprava Jadrana nakon završetka stečajnog postupka ničim ne želi dovesti u pitanje stabilnost poslovanja pa je stoga razradi modela financiranja investicija posvećena izuzetna pozornost. Sve investicije su predviđene i Strateškim poslovnim planom za razdoblje od 2016. do 2025. godine koji je usvojen u veljači ove godine, međutim za određene investicije se je požurila dinamika.

Prihvaćenim planom predviđeno je uređenje hotela Esplanade u Crikvenici, a nakon uređenja objekt će biti pozicioniran kao obiteljski boutique hotel s visoke četiri zvjezdice umjesto sadašnje kategorije tri zvjezdice. Uređenje će uključivati potpunu rekonstrukciju novog, ali i starog dijela hotela izgrađenog 1929. godine koji nije u  funkciji još od požara koji ga je zahvatio 2001. godine, kreiranje wellness i SPA zone, infrastrukturne zahvate i uređenje javnih površina. Vrijednost ukupne investicije iznosi 32,8 milijuna kuna, a planirani završetak radova očekuje se u srpnju iduće godine pod uvjetom da se ubrzo ishoduje građevinska dozvola za što je predana sva potrebna dokumentacija. Osim Esplanade, predviđena je i treća faza uređenja hotela Omorika koji će, nakon što mu je u lipnju potvrđena kategorizacija četiri zvjezdice, dodatno obogatiti svoj sadržaj uređenjem wellness centra s bazenom u prostoru nekadašnjeg disko kluba „Oleander“ uz vrijednost investicije od 11,3 milijuna kuna.

unnamed (2)

U Selcu će se nastaviti s drugom fazom uređenja hotela Katarina s naglaskom na uređenje zdravstvenog centra, wellnessa, unutarnjeg bazena i SPA zone, kao i uređenja kongresnih dvorana, parkinga i okoliša objekta kako bi se dovršilo pozicioniranje tog objekta kao lječilišnog hotela razine četiri zvjezdice. Ukupan iznos investicije procijenjen je na nešto više od 15 milijuna kuna, a kraj radova predviđa se u svibnju 2017. godine. Osim Katarine, u Selcu je do lipnja iduće godine planirano i uređenje starog dijela hotela Slaven koji trenutno nije u upotrebi, i to kao odmorišnog hotela razine tri zvjezdice uz vrijednost investicije od 10,2 milijuna kuna. Planirano je i daljnje uređenje kampa Selce kako bi se kategorizacija dodatno podignula na razinu četiri zvjezdice što uključuje uređenje sanitarnih čvorova, dječjeg igrališta, ulaznog puta, check-in zone, parkinga s punionicama za električna vozila, okoliša, domaćinstva i servisa, smještaja za sezonsko osoblje i dr. uz ukupnu vrijednost investicije od 15,2 milijuna kuna.

Osim uređenja turističkih objekata, Uprava je od Nadzornog odbora zatražila odobrenje za početak postupka preseljenja Upravne zgrade u jedan od paviljona kompleksa Ad Turres koji trenutno nije u upotrebi kao i njegova prilagodba za administrativne potrebe, dok bi se sadašnja Upravna zgrada u centru Crikvenice prodala čime bi se osigurao dio sredstava za predviđene investicije. Ostatak sredstava potrebnih za investicijski ciklus osigurat će se kreditom i sredstvima iz poslovanja tvrtke.

”Prihvaćanjem investicijskog plana pokazujemo da nastavljamo sa zacrtanim putem razvoja Jadrana uz jasnu viziju tvrtke u budućnosti. To je uspješna, moderna i snažna turistička tvrtka koja pruža visoku razinu usluge svojim gostima u svim objektima, a sve što smo postigli u proteklom razdoblju daje nam snažan motiv i poticaj za buduće uspjehe uz podršku svih naših zaposlenika, ali i svih ljudi crikveničkog kraja. Od kada smo izašli iz stečaja ponavljam da nam je cilj vratiti Crikvenicu tamo gdje i pripada – u vrh hrvatskog turizma i taj nam je cilj svakim projektom sve bliži“, izjavio je Dino Manestar, predsjednik Uprave Jadrana d.d.

Uz prihvaćanje plana investicija, na održanoj sjednici Uprava je izvijestila Nadzorni odbor o započetoj proceduri dokapitalizacije kojom će Jadran, sukladno Strateškom poslovnom planu usvojenom u veljači ove godine, pokušati privući kapital investitora potreban za realizaciju investicijskog plana teškog preko 300 milijuna kuna, a čijim bi završetkom 2021. godine većina objekata Jadrana bila kategorizirana s 4 zvjezdice.

(Ivana Lovrić)

unnamed (1)