ISPOSTAVA HZMO M. SREDIŠĆE OPRAVDAVA SVOJE OTVARANJE

Početkom prosinca, na dan Sv. Barbare, u Murskom Središću otvorena je ispostava Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje sa zadaćom da pomogne  stanovnicima M. Središća i okolice u lakšem ostvarivanju  prava vezanih za mirovinsko osiguranje.  Želeći provjeriti kako se ostvaruje taj projekt i ponukani bezbrojnim upitima naših čitatelja o poslovima i uslugama dostupnim ispostavi obratili smo se predstojnici ureda HZMO-a u Čakovcu Tatjani Hudak Štefan, a razgovarali i sa djelatnicom Ispostave Mursko Središće Mirjanom Hrman od koje smo dobili smo korisne upute o poslovima i načinu njihova izvršavanja u M. Središću.

Treba naglasiti da poslove koji spadaju u resor HZMO u Središću mogu rješavati svi građani bliže i šire okolice, znači cijelog Međimurja pa i Hrvatske.

Internetska povezanost omogućuje rješavanje nekih poslova vezanih uz mirovinsko osiguranje bez obzira sa kojeg područja stranka dolazi.

Evo popisa poslova koji se obavljaju  u ispostavi M. Središće:

  • pružanje informacija o ostvarivanju prava iz mirovinskog osiguranja
  • zaprimanje svih vrsta zahtjeva (tuzemne i inozemne mirovine, dječji doplatak, te sva ostala prava iz mirovinskog i invalidskog osiguranja)
  • izdavanje potvrda o visini mirovine (za zdravstveno osiguranje , za centar za socijalnu skrb, poreznu upravu , za kredite te za sve ostale potrebe/ustanove

 

 

  • zaprimanje , obrada i unos podataka o prijavama/odjavama na mirovinsko osiguranje (poljoprivrednici ,obrtnici ,firme)
  • izdavanje prijava na zdravstveno osiguranje za umirovljenike
  • ovjera potvrda o životu, kao i ostale dokumentacije za inozemnog nositelja mirovinskog osiguranja
  • zaprimanje zahtjeva za unos stečenog obrazovanja i izdavanje potvrda o stažu
  • izdavanje potvrda o prvom zaposlenju (za poslodavce)

Radno vrijeme Ispostave Mursko Središće je za sada svaki četvrtak od  08,00 – 16,00 , a rad sa strankama traje od 8,30 – 15,30 sati, no moguće je da, ukoliko se pokaže potreba, radno vrijeme bude i u više dana.

Dakle mještani M. Središća i okolice, kao što vidite nema više potrebe gubiti vrijeme odlaskom u Čakovec, već je sve navedene poslove što se tiče mirovinskog osiguranja i doplatka za djecu moguće riješiti u Ispostavi M. Središću.

(Z. Rihtarec)