Insajderske informacije o uzrocima odrona i eksplozije na Jakuševcu

U ranijim povezanim objavama prikazali smo vam ozračje rada ZGOS-a nakon pripajanja Čistoći, a sada vam ekskluzivno donosimo insajderske informacije o mogućim uzrocima kaosa na Jakuševcu.

Poduža istraga vodila nas od nemarnih i (najblaže rečeno) sumnjivih morfoloških analiza sastava i strukture otpada na Jakuševcu do insajderskih informacija o tome što je sve uzrokovalo probleme koji su izgledno doveli prvo do odrona, a zatim do eksplozije na Jakuševcu.

Ukoliko ste propustili pročitati ranije povezane članke pozivamo da ih pročitate, kako biste lakše razumjeli sve detalje koje ćemo navoditi u ovom članku.

Povezani članak: Čistoća nije radila izvješća koja su mogla spriječiti odrone na Jakuševcu
Povezani članak: Zaplet u slučaju odrona na Jakuševcu – Inspektorat sve sumnjiviji
Povezani članak: Tomašević umjesto preuzimanja odgovornosti, vrti nove spinove o Jakuševcu
Povezani članak: Suspektni jakuševački natječaj i najdugovječnija Bandićeva suradnica iza njega

Kako biste razumjeli sve okolnosti i detalje o kojima ćemo u nastavku pisati važno je vratiti se malo u prošlost, točnije u rekonstrukciju i sanaciju Jakuševca koja je započeta 1995. godine.

Sanacija Jakuševca predvidjela drenažne cijevi i sustav otplinjavanja

Na početku sanacije “otkopan” je postojeći otpad, a na očišćenju površinu postavljen je kompleksan  temelj (tzv. donji brtveni sloj) koji sprječava da štetne tekućine iz tijela odlagališta otpada (op.a. procjedne vode koje se nalaze/nakupljaju ili koje nastaju u samoj otpadnoj masi) prolaze do podzemnih voda.

Projektom su predviđene drenažne cijevi (op.a. zbrinjavaju vodu iz padalina) i cijevi za odvod procjednih voda (op.a. voda koja potječe ili se nakuplja u otpadu i koja se na koncu svog puta zbrinjava u pročištaču voda na Resniku).

Radi sigurnosti i zaštite ljudi izgrađen je sustav otplinjavanja i plinsko postrojenje koje štetne plinove iz otpada koristi za proizvodnju električne energije.

Gradonačelnik za sve “osumnjičio” vodu koja se nakuplja u tijelu odlagališta

U siječnju ove godine gradonačelnik je tijekom svoje konferencije za medije obznanio dokumente iz 2008. i 2012. godine (op.a. o čemu smo pisali u ranijim povezanim člancima) koji prokazuju problem zadržavanja vode u tijelu odlagališta i potrebu za pojačanom (svojevrsnom interventnom) drenažom koja se zapravo odvija duži niz godina.

Istina, vode koje u tijelu odlagališta nastaju (bilo zbog oborina, bilo zbog procesa u odloženom otpadu) postoje, a samim projektom sanacije predviđeno je njihovo dreniranje kroz posebno izgrađene sustave, a s vremenom se putem javne nabave organiziralo dodano dreniranje tako da se nikako ne radi o nekoj “iznenadnoj” ili “izvanrednoj” okolnosti, već o činjenici koja je predviđena samim projektom sanacije i koja je sveprisutna te koja nikad nije kulminirala katastrofom kakve su se zbile koncem prošle godine.

Gradonačelnik na Jakuševcu deponirao značajne količine biootpada

Iako je Zagreb imao valjani ugovor za oporabu biootpada, gradonačelnik Tomašević odlučio je (i o tome javno agitirao) da će biootpad zbrinjavati Čistoća i Zrinjevac.

Naime, na Jakuševcu i na Markuševcu postoje kompostane kojima upravlja Zrinjevac, no dva su problema koja postoje u vezi s njima:

  1. te kompostane nisu predviđene za tzv. kućni biootpad, već samo za biootpad raslinja koji nastaje tijekom održavanja biljki i zelenih površina u Zagrebu
  2. sveukupni kapaciteti obje kompostane nisu ni približno dovoljni za količine biootpada koji se u Zagrebu proizvodi/odvaja

Utoliko je Čistoća u neutvrđenom broju slučajeva biootpad odlagala na Jakuševcu što je javno prokazala udruga “Ekologija grada”.

Gradonačelnik nikad nije zanijekao takve mogućnosti, a učestalo je isticalo da se radi o tzv. kontaminiranom biootpadu (kolokv. biootpadu koji u sebi sadrži svašta).

Navedeno je svakako pripomoglo dodatnoj “proizvodnji” tekućine u tijelu odlagališta, a u ljeto/jesen 2022. pojavio se nesnosan smrad te je gradonačelnik bio pod značajnim pritiscima javnosti i oporbe pa je organizirao razne mjere za sprječavanje neugodnih mirisa.

Jedna od mjera bila je upotreba efektivnih mikroorganizama o čemu je sam gradonačelnik u više navrata javno govorio.

Mikroorganizmi su se koristili nemarno i nesavjesno

Korištenje efektivnih mikroorganizama ima više problema.

Prvi problem je u tome što se nije provela javna nabava, već tzv. bagatelna nabava po internom prijedlogu Marije Novosel, a kasnije pisanom nalogu voditelja Čistoće Davora Vića.

Ukoliko se planiralo sustavno korištenje mikroorganizama, a ne jednokratno kao svojevrsna intervencijska mjera trebalo je provesti javnu nabavu, a ne (uvijek) suspektnu bagatelnu nabavu.

Dokument: Narudžbenica 

Drugi problem je što njihova uporaba uzrokuje gumastu pjenu koja je začepljivala drenažne kanale i na taj način uzrokovala cijeli niz problema za oticanje/dreniranje tekućine iz tijela odlagališta

Interni mailovi i zapisnik sastanka prokazali maksimalni nemar

Izvor blizak izvođačima dostavio nam je putem naše Platforme za zviždače (www.zvizdac.org) interne mailove koji ukazuju na to da je Marija Novosel inicijator korištenja mikroorganizama, a što je poduprijela Antonija Hojnik Vukojević, dakle dvije ključne osobe iza Jakuševca.

Dramatičniji podatak je da iz mailova proizlazi kako im je od ranije bila poznata pojava tzv. gumaste pjene uslijed korištenja mikroorganizama, a probno korištenje na odlagalištu je bez primjedbi podupro čak i nadzorni inženjer Matija Bandić.

Dokument: mailovi o uvođenju mikroorganizama

Interni mailovi kasnije otkrivaju da je došlo do pojave gumaste pjene i da ista uzrokuje probleme pa su izvođači tražili da se utvrdi povezanost između korištenja mikroorganizama i pojave gumaste pjene.

Dokument: mail o problemima

Sve je rezultiralo hitnim sastankom izvođača, projektanta, nadzora, naručitelja i dobavljača mikroorganizama na kojem je utvrđena izravna povezanost pojave gumaste pjene s korištenjem mikroorganizama te je odlučeno da se isti više neće koristiti.

Dokument: zapisnik sa sastanka

Neslužbeno doznajemo da je Zagrebački Holding (odn. Čistoća) sam obavljao tretiranje mikroorganizmima bez odobrenja i suglasnosti izvođača, a o svemu smo pitali gradonačelnika, no do objave članka nismo zaprimili odgovor.

Ako pažljivo proučite datume priloženih mailova i narudžbenice primjetit ćete kako je 07.12.2022. započela “istraga” u vezi pojave gumaste pjene, odnosno primjećeni su problemi, a čak 13 dana kasnije je Davor Vić potpisao narudžbu nabavke novih količina mikroorganizama pa je za vjerovati kako su unatoč zamijećenim problemima nastavili s korištenjem problematičnih mikroorganizama!

Izvor blizak izvođaču ističe kako je čak triput opažena “koincidentna veza” između pojave gumaste pjene i mikroorganizama te podcrtava kako se u mailovima izričito spominju šahte, a zapisnikom i kompenzacijski te sabirni bazeni pa zaključuje kako je povezanost mikroorganizama i pojave gumaste pjene neupitna!

Što se zapravo dogodilo na Jakuševcu?

VIDEO:

Postojanje/nakupljanje vode u tijelu odlagališta poznato je oduvijek i predviđeno je samim projektom sanacije. Bilo da se radi o tekućinama u samom otpadu, bilo da se radi o oborinama (kiša, snijeg), bilo da se radi o raznoraznim procesima u samom otpadu tekućina je tu oduvijek.

Također, odavno je poznato “otežano” dreniranje iste te su od ranije u upotrebi dodatna dreniranja.

Otpad se značajno više odvaja još od pojave žutih vrećica i kanti/kontejnera za plastiku (dakle, značajno ranije od uvođenja plavih vrećica) i smanjenjem plastike značajno se mijenja sastav i struktura otpada na Jakuševcu (op.a. poznavatelji pojašnjavaju da je plastika do tada bila kao svojevrsna strukturna armatura u samom otpadu), a koji se nije redovito pratio odgovarajućim i obveznim analizama (o čemu smo ranije pisali u povezanim člancima).

Došlo je do povećanog deponiranja biootpada (kontaminiranog ili ne) uslijed nastojanja gradonačelnika da izbjegne konzumaciju postojećih i valjanih ugovora s oporabiteljima, a o čemu je sam gradonačelnik Tomašević višestruko javno govorio.

Ako svemu navedenom dodamo mikroorganizme koji su proizvodnjom gumaste pjene otežali dreniranje tekućina u tijelu odlagališta vrlo izgledno je za pretpostaviti kako su serija ljudskih odluka i krajnji nemar doveli do katastrofe koju smo zabilježili koncem prošle godine i koje su dovele do ljudskih žrtava.

Gradonačelnik o svemu šuti i ne odgovara na upite…

Izvor: razglas.org