IN TEC SOBOČAN INTERIJERI – RADIONICA O IZMJENAMA U PLATNOM PROMETU

 

Pozivamo Vas na radionicu o izmjenama u platnom prometu u 2016. godini: SEPA pravila za kreditni transfer i izravno terećenje, koja će se održati u Murskom Središću, 5. veljače 2016. godine, u Inovacijsko-tehnološkom centru „InTeC“, Slatine 18 (lokacija tvrtke „Sobočan-interijeri“ d.o.o.), s početkom u 11:00 sati. 

     
SEPA (jedinstveno područje plaćanja u eurima; engl. The Single Euro Payment Area) jest područje u kojem pravne i fizičke osobe zadaju i primaju plaćanja u eurima, unutar Europskog gospodarskog prostora, pod istim osnovnim uvjetima, s istim pravima i obvezama, neovisno o mjestu na kojem se nalaze i neovisno o tome je li riječ o nacionalnim ili prekograničnim plaćanjima. Pristupanjem Europskoj uniji krajnji rok migracije za platne transakcije u eurima na SEPA platne instrumente obvezujući je i za Hrvatsku.

 
Provedba SEPA projekta u Hrvatskoj u tehničkom smislu predstavlja i djelomičnu reformu platnog sustava budući da je Nacionalni odbor za platni promet, kao glavno upravljačko tijelo nacionalnog SEPA projekta u RH, donio odluku da SEPA projektom trebaju biti obuhvaćene i nacionalne platne transakcije u kunama. Radi podržavanja izmjena u platnom prometu potrebno je obaviti prilagodbe u poslovnim sustavima korisnika kako bi se osiguralo nesmetano odvijanje plaćanja:

  • od 1. travnja 2016. uvodi se novi format zbrojnog naloga za prijenos: umjesto postojeće tekstualne datoteke zbrojnog naloga za elektronička plaćanja sve će banke zaprimati isključivo SEPA kreditne transfere u novom XML formatu – poruka pain 001.001.03.
  • od 1. listopada 2016. izravno terećenje odvija se prema novim pravilima: umjesto postojećeg izravnog terećenja, kojeg danas u pravilu potrošač ugovara sa bankom, potrošač primatelju plaćanja suglasnost za izravno terećenje svojeg računa.
  • Više informacija o SEPA projektu u Hrvatskoj možete pronaći na sepa.hr

  • U cilju prilagodbe za uvođenje i prihvat novih platnih poruka, Radionica je namijenjena svim poslovnim subjektima (osobito odjelima IT podrške i računovodstvu): mali i srednji poduzetnici, velika trgovačka društva – izdavatelji računa, obrtnici kao i tijelima javne vlasti (lokalna i regionalna samouprava)

  • .

    Radionicu će ispred Hrvatskog SEPA foruma održati predstavnici Financijske agencije. Očekivano trajanje je dva sata, a sudjelovanje na Radionici je bez naknade.

  • Molimo Vas za potvrdu dolaska na e-mail: [email protected].

S poštovanjem,

Dražen Mršić,                                                                        Dijana Krnjak,

Koordinator Hrvatskog SEPA foruma                                 direktor Županijske komore Čakovec

Snimka cijelog zaslona 18.1.2016. 181525