IMA NEŠTO ŠTO CIJELI SVIJET KUPUJE, A PROIZVEDENO JE U MEĐIMURJU

Većina stvari koje danas uzmemo u ruke proizvedena je u Kini. No, ima nešto što Kinezi, ali i cijeli svijet kupuje, a proizvedeno je u – Hrvatskoj.

Većina stvari koje danas uzmemo u ruke proizvedena je u Kini. No, ima nešto što Kinezi, ali i cijeli svijet kupuje, a proizvedeno je u – Hrvatskoj.

 

Gotovo sva obuća koja nastaje u pogonima u Maloj Subotici nedaleko od Čakovca izvozi se diljem svijeta.

Posao su još 2009. godine pokrenuli njemački investitori. Sada su se odlučili i proširiti.

Njemački investitor, koji je nekad i sam bio vatrogasac, odlučio je u pogon uložiti još 12 milijuna eura i otvoriti 200 novih radnih mjesta.

Obuću koja se ovdje proizvede nose vatrogasci, policajci i vojnici od Los Angelesa, preko Afganistana do Tokija.

‘Trenutačno ovdje radi 680 radnika, a do 2017. očekujemo da ćemo imati više od 800’, rekao je Ewald Haimerl, predsjednik uprave Haix obuće, za Dnevnik Nove TV.

 

‘Osam milijuna smo uložili 2009., a sada smo uložili još 12 milijuna eura’, tvrdiMarkus Lins, prokurist Haix obuće.

Iako se to rijetko može čuti, o Hrvatskoj kao investicijskoj destinaciji oni govore samo najbolje.

‘Sve je jako brzo odrađeno, dosta brzo smo dobili sve potrebne dozvole za gradnju i početak posla. Bilo je jako brzo i, oprostite što ću ovo reći, ali je bilo brzo kao u Njemačkoj’, pun je riječi hvale Ewald Haimerl.

Ova investicija dio je strategije kojom se obućarska industrija nastoji vratiti iz Azije u Europu. Velik korak u tome čini upravo ovaj pogon.

U njemu se proizvede 3.300 pari cipela na dan. Nakon što se otvori novi pogon koji je u izgradnji taj će se broj udvostručiti. Čak 97 posto obuće koja se ovdje proizvede izvozi se diljem svijeta.

‘Obuća za vatrogasce koja je proizvedena u Hrvatskoj prodaje se u Kini. Dakle, vatrogasci iz Hong Konga nose obuću koja je proizvedena u Hrvatskoj’, rekao je Markus Lins.

A da bi to ostalo tako, ovi Nijemci pokrenuli su i program za izučavanje obućarskog zanata. Imaju već 23 naučnika koji uče kako napraviti obuću.

 

http://dnevnik.hr/