HOĆE LI ZVONIMIROVA OPET BITI POPLAVLJENA?

U svibnju 2014. obilne kiše i oborinske vode uzrokovale su poplavom ulice Kralja Zvonimira u Murskom Središću. Dogodilo se to zbog toga što Hrvatske vode nisu održavale ni očistile odvodne kanale pa su mnoga dvorišta u spomenutoj ulici bila poplavljena. Najgore je prošao Zvonimir Rihtarec kod kojeg su morali intervenirati vatrogasci ispumpavajući vodu iz dvorišta i podruma. Ovaj put je još i „dobro prošao“ jer u ranijim navratima voda mu je napunila podrume i ušla čak u dnevnu sobu.

uvodna

unnamed-7111

Tada je u dnevniku Nove TV gostovao generalni direktor „Hrvatskih voda“ Ivica Plišić i pokušao odgovoriti na pitanje zašto ne čiste odvodne kanale iako to dobro naplaćuju od građana putem komunalne naknade i naknade za slivne vode. Krivicu naravno nije priznao nego su mu krivi svi drugi. Zamislite, rekao je da ih u čišćenju kanala, što im je osnovna dužnost, sprječavaju zakoni i udruge za zaštitu okoliša. Izjavio je i ostao živ da prema zakonu neke kanale mogu čistiti tek od 01.07. , a neke od 01.09. jer tako nalaže zakon. Također u obavljanju njihovog posla sprječavaju ih i aktivisti za zaštitu prirode, koji se kao nešto bune, pretpostavljamo na zadovoljstvo „Hrvatskih voda“. Za druge slučajeve optužio je Hrvatske autoceste koje prema njemu nisu sanirale teren i tako dalje. Zašto kanale nisu očistili nakon tih datuma, nije pojasnio.

unnamed-3221

unnamed-1471

Od toga je prošla godina i pol, a situacija na spomenutoj lokaciji nije se promijenila. Grad Mursko Središće poduzeo je sve što je mogao no za sada bez ikakvih uspjeha. Evo što nam je o tome rekao gradonačelnik Dražen Srpak:

“Situacija u ulici Kralja Zvonimira i dalje je kritična. Mi smo nabavili i platili dodatne betonske cijevi koje samo treba postaviti no to je posao Hrvatskih voda. One tamo stoje dva mjeseca i čekaju početak radova. Da bi riješio taj problem u više sam navrata intervenirao kod Hrvatskih voda, tražio sam i to da radove obavi Grad samo da bi to sanirali, no oni nisu pristali na takvu mogućnost. I dalje ćemo nastojati učiniti sve da Zvonimirova bude sigurna, no bez suradnje Hrvatskih voda mi smo bespomoćni i ruke su nam vezane.“

 

SAM_2612

SAM_2615

SAM_2614

Za ovaj vikend i cijeli drugi tjedan meteorolozi najavljuju obilne kiše koje bi opet mogle uzrokovati razlijevanje oborinskih voda pa tako i poplave koje i dalje prijete žiteljima Zvonimirove ulice, a oni se mogu samo moliti i pomoć tražiti od Boga.

(R. Tomanić, foto arhiva, rt)

SAM_2609