HBOR: Održana prezentacija na prvoj konferenciji za poduzetnice u Čakovcu – „Pozitivan trend sve većeg broja žena u poduzetništvu”

U petak je u organizaciji Woman in Adria održana prva konferencija za poduzetnice u Čakovcu. U zadnjih nekoliko godina održano je dvadesetak konferencija diljem Hrvatske na kojem se poduzetnice upoznaju s važnim informacijama za njihovo poslovanje.

Ove konferencije usmjerene su na edukaciju, umrežavanje i pokretanje dijaloga s lokalnim vlastima o mogućnostima potpore i specifičnostima ženskog poduzetništva.

Na konferenciji u Metalskoj jezgri u Čakovcu sudjelovalo je tridesetak poduzetnica, a podršku im je dao i Tomislav Marković, voditelj Područnog ureda HBOR-a za sjeverozapadnu Hrvatsku.

– Prema nekim podacima u Republici Hrvatskoj ima preko 70 tisuća poduzetnica, a iz godine u godinu primjećuje se pozitivan trend sve veće sklonosti žena prema poduzetništvu – uvodno je naglasio Marković.

– Nadam se da kao jedan mali poticaj, kao ohrabrenje svima vama, u vašem daljnjem radu i donošenju odluka, može biti informacija da je na čelu HBOR-a, jedine razvojne banke u Hrvatskoj, nalazi se poslovna žena Tamara Perko – dodao je.

Marković je pojasnio da HBOR pruža potporu stvaranju novih vrijednosti temeljem znanja, kulturnog nasljeđa i prirodnih resursa s ciljem održivog i ujednačenog razvoja svih područja Republike Hrvatske te promiče njezine strateške ciljeve, promovira zaštitu okoliša, rješava tržišne nedostatke te razvija nedovoljno razvijene tržišne niše.

HBOR je razvojna te izvozna banka kao i izvozno-kreditna agencija, a u strategiji poslovanja 2020.-2024. je poticanje ekonomski i socijalno uravnoteženog i održivog regionalnog, ruralnog i urbanog razvoja, poticanje internacionalizacije i globalizacije hrvatskog gospodarstva, poticanje konkurentnosti uz naglasak na inovacije, digitalnu transformaciju i industriju 4.0 te poticanje klimatski i energetski neutralnog gospodarstva kroz energetsku učinkovitost, obnovljive izvore energije i zaštitu okoliša.

– Misija je proaktivna potpora razvoju Hrvatske pa tako i ženskog poduzetništva, a ta je potpora regionalno još snažnija sa šest područnih ureda HBOR-a – rekao je Marković koji je poduzetnicama na skupu u Čakovcu predstavio programe „Žene, mladi i početnici“ te „Investicije privatnog sektora“.

[email protected]