Gradu Mursko Središće nagrada i priznanje “GLOBALLOCAL 2022./2023.”

U Dubrovniku je, od 6. do 9. prosinca 2023. godine, održan treći po redu Svjetski kongres poduzetnika koji je ove godine okupio 206 sudionika iz devet zemalja. Stalna tema Kongresa je „PODUZETNIŠTVO: LJUDI. SURADNJA. RAZVOJ. SIGURNOST“.

Grad Mursko Središće nominiran je od strane Međunarodnog ekonomskog foruma PERSPEKTIVA i Međunarodnog komiteta za dodjelu Nagrada i Priznanja „STVARATELJI ZA STOLJEĆA“ za nagradu i priznanje „GLOBALLOCAL, a ista je uručena i preuzeta od strane Grada Mursko Središće u četvrtak, 7. prosinca 2023. i to za kreiranje dobrog ambijenta za razvoj poduzetništva u srednjoj i jugoistočnoj Europi, u kategoriji najbolje lokalne zajednice u 2022./23. godini.  Nagradu su ispred Grada Mursko Središće preuzeli gradski djelatnici jer gradonačelnik Dražen Srpak zbog neodgodivih poslovnih obaveza nije mogao prisustvovati preuzimanju iste. Gradonačelnik je tim povodom istaknuo: „ Zahvaljujemo Međunarodnom komitetu na prijedlogu nominacije za Nagradu i priznanje „GLOBALLOCAL“ 2022/23. godine, što je prepoznao Grad Mursko Središće kao jednu od lokalnih jedinica koja u posljednje desetljeće konstantno ulaže veliki trud za stvaranje pozitivne poduzetničke klime.“

Misija i svrha dodjeljivanja nagrada i priznanja “GLOBALLOCAL” je javno odati priznanje i široj javnosti skrenuti pažnju na posebno uspješne lokalne i regionalne zajednice te javne institucije koje u izazovima novog dinamičkog i zahtjevnijeg vremena, originalnim rješenjima i kreativnim mjerama unaprjeđenja ambijenta, značajno doprinose ubrzanijem i održivom razvoju poduzetništva – kao temelja razvoja zajednice i čovjeka.

Grad Mursko Središće već duži niz godina ulaže velike napore u razvoj poduzetništva, jačanjem poduzetničke klime. S obzirom na financijske mogućnosti gradskog proračuna, Grad je uložio velika sredstva u izradu prostorno plansku dokumentaciju i izgradnju komunalne infrastrukture, odnosno možemo reći da je u posljednjih 15 godina izgrađeni najveći dio infrastrukture (energetska, komunalna, prometna i komunikacijska infrastruktura). Trenutno na području grada djeluju četiri (4) poduzetničke zone: „Istarsko naselje“, „Privredna zona Mursko Središće“, „Jug“ i najnovija „Brezje“. Površina svih poduzetničkih zona ukupno iznosi 42,40 ha, a ukupni intenzitet, odnosno aktivacija je cca 60%, u kojim je trenutno zaposleno cca 1.800 zaposlenika. U tijeku je postupak proširenja poduzetničke zone „Brezje“ za daljnjih cca 13,00 ha s obzirom na to da su postojeći prostorni kapaciteti skoro u cijelosti zauzeti, a zbog brojnih upita potencijalnih investitora neophodno je proširiti postojeću Gospodarsku zonu Brezje, odnosno potrebno je kat.čest.br. 5791/1 k.o. Mursko Središće staviti na raspolaganje u gospodarsku svrhu.

(GMS)