GLAS PODUZETNIKA Zbog godišnjih odmora u HZZ-u potpore za očuvanje radnih mjesta nisu isplaćene za lipanj i srpanj

Nedopustivo je da pojedinim korisnicima mjere za očuvanje radnih mjesta još nisu sjele potpore za lipanj, kada su već trebale biti isplaćene i one za srpanj.

Udruga Glas poduzetnika upozorava da mjere za očuvanje radnih mjesta poduzetnicima i obrtnicima nisu isplaćene za srpanj, a nekim još ni za lipanj.

U anketi koju smo proveli među našim članovima čak 76% njih je istaknulo kako još uvijek nisu sjele potpore za srpanj, dok njih 8% nije još uvijek dobilo ni one za lipanj (grafovi u prilogu). Govorimo doista o velikom postotku, a još više je zabrinjavajuća činjenica da sredstava ima! Tako naime u medijima govori ministar Marić, ali ona očito ne stižu na adrese korisnika. Upite ministar prebacuje na HZZ.

Posljednjih dana, pak, ravnatelj HZZ-a u medijima ističe kako će potpore za lipanj biti isplaćene zaključno s 20. kolovoza. Također, ne vidi problem u tome što one kasne cijelih mjesec dana. Navedeno objašnjava time što su djelatnici HZZ-a morali uskladiti i svoje godišnje odmore.

Nedopustivo je da se, očito zbog godišnjih odmora, ostavlja korisnike mjera bez ikakvih sredstava za isplatu plaća. Hrvatski zavod za zapošljavanje u ovoj kriznoj situaciji mora prilagoditi svoje resurse i način rada. Na ovaj način stvara se dodatan jaz između javnog i privatnog sektora, jer dok su jedni na plaćenim godišnjim odmorima, drugi nemaju ništa.

Također, poduzetnici i obrtnici koji su slali upite i žalbe HZZ-u čekaju odgovor više od mjesec dana. U razdoblju u kojemu su im informacije potrebnije nego ikad, do njih ne mogu doći. Postoje, dakako, i iznimke, ali čini se da je organizacija unutar samog HZZ-a zakazala.

Jučer smo u ime naših članova poslali upit na ovu temu i Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Odgovor čekamo.

GLAS PODUZETNIKA, https://www.glaspoduzetnika.hr/