FRANJO SOBOČAN NA SKUPU GOSPODARSTVENIKA – GRAZ BI NAM MOGAO USISATI 50% RADNE SNAGE

U dobro popunjenoj dvorani kavane „Raj“ u Peklenici u petak je održan tradicionalni  skup gospodarstvenika i vlasnika OPG-a Grada M.S redišće. U organizaciji Grada skupu se odazvalo nekih četrdesetak  poduzetnika,obrtnika i vlasnika OPG-ova. Kao i  na prijašnjim skupovima tako i ovaj put svi su oni upoznati sa dosadašnjim naporima Grada za njihovo što bolje i stabilnije poslovanje. U tom smjeru bile su i riječi upućene skupu od strane gradonačelnika koji je pozdravio skup te iznio mnogo pozitivnih podataka koji ukazuju na  poboljšanu strukturu poslovanja gospodarstva u M. Središću započevši od povećanja zapošljavanja i proizvodnih kapaciteta , pa do predstavljanja Gospodarske zone Brezje , s naglaskom da je kompletna infrastruktura u njoj pred samom finalizacijom te više neće biti zapreka za njeno aktiviranje. Interes za gradnju novih proizvodnih hala tako da je u tom pogledu on veliki optimist.

01

Svoj doprinos u radu skupa dali su i predstavnici Ministarstva gospodarstva ,Obrtničke i Gospodarske komore ,HBOR-a,agencije HAMAG-BICRO , javnih poduzeća kao i komercijalnih banaka.

03

Svakako je najupečatljivije i najkonkretnije bilo obraćanje predstavnika domaćih gospodarstvenika te direktora firme Sobočan-Interijeri Franje Sobočana. On je iznio neke pozitivne rezultate Međimurskog gospodarstva ,koje je pak vezano uz podizanje gospodarstva Europske unije   pa ujedno s time raste i domaći BDP. Građevina napreduje sve više , metalna struka je sve jača , a osjeća se i pozitiva u uslužnim djelatnostima. Do kapitala se sve lakše dolazi , kamatne stope su sve manje  kod čega se dosta osjetila i pomoć HAMAG-BICRO.

Sve je to dobro , no sada se javlja jedan drugi problem , a to je odljev kadrova. Naime otvaranjem Europskog tržišta radne snage , pa blizina granice sa  Austrijom i Slovenijom , te kvalitete naših radnika dovela je do toga da bi nama samo jedan Graz mogao  usisati 50% naše radne snage. Jedini način na koji se mi možemo boriti protiv toga je svakako podizanje satnica radnicima te obavezno sam profit u najvećem dijelu podijeliti sa zaposlenicima. Samo tako će se spriječiti odljev radne snage ,tako  da se našim radnicima isplati višeostati kod kuće nego odlaziti u inozemstvo. U firmi Sobočan-Interijeri su već započeli sa takvim procesima , a ono što je jako indikativno je to da se u firmi u zadnjih godinu dana povećao broj radnika više nego dvostruko. Naime sa 68 zaposlenih od prije godinu dana danas je u firmi zaposleno njih 148.

02

Skupu su se obratili i Vladimir Dobranić ,predsjednik Udruženja obrtnika Međimurske županije , Boris Lukovnjak, predsjednik međimurske Obrtničke komore ,Mladen Križaić, predsjednik Županijske komore Čakovec, Davor Pleško predsjednik HOK Zagreb,Zoran Vidović ,zamjenik međimurskog župana, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO Vjeran Vrbanec ,Jasminka Keser predstavnica Ministarstva za malo gospodarstvo, predstavnik HBOR-a Darko Derežić , te Jakov Horvat i Marina Kodba. Svi oni  manje-više su naglasili da situacija što se tiče gospodarstva u Međimurju nije baš najbolja, ali se svakim danom sve više popravlja.

 

(tekst i foto Z. Rihtarec)

04

05