FOTO Winemaker Marko Cmrečnjak

Prilikom jednog gostovanja u vinariji Vlade Krauthakera, našeg je Međimurja sin više onako usput izgovorio kako se istinski vinar ne može ostvariti ako godišnje ne realizira bar desetak pokusa, pokušaja ili eksperimenata s vinom. Preduvjet za to je da imate viziju, vrijeme, „sirovinu” i tehnološko prostorne mogućnosti. Mnogo je vinara kojima je primarno poslanje komercijalna proizvodnja i što brži plasman vina na tržište. Mala, doista malobrojna je skupina vinarica i vinara koji se dnevno propitkuju i imaju potrebu da nadvise sami sebe od berbe do berbe, a prilika za to ukazuje se samo jednom godišnje. Marko Cmrečnjak je bespogovorni predvodnik te male skupine u Međimurju. Vrlo zorno i argumentirano potvrdila je to večer predstavljanja tek nekih zanimljivih ostvarenja koja nikada neće doći na police marketa i restorana, kreiranih samo za sebe, u namjeri da budu onaj presudni faktor odluke s kakvim bi se vinima moglo izaći pred publiku. Marko je predstavio vina koja ga potvrđuju kao autora, ali vina koja se neće prodavati. Auditorij koji se u vinoteci Cmrečnjak okupio pri pozdravu i razlazu imao je samo jedno pitanje: Marko – kada i za koje novce mi ta vina možemo kupiti!?? Takvo pitanje je najkorisnija poruka vinaru, iskrena potpora i ohrabrenje. Nakon desetog vinskog uzorka poslužen je Markonjak, vinjak u nastajanju, u trećoj godini zrenja koji je na najefektniji način zaključio večer koju su obojila izuzetna vina, komentari, duhovite upadice, sjajno raspoloženje degustatora, bogati tanjuri i glazbeni ritmovi koje je ponudila DJ [ANA]. Moderaciju i tehnički suport potpisao je studio Reci Da.

Tekst: Ivan Goričanec

Foto: Denis Perčić

Predstavljena vinska lista:

 

  1. POLARIS 2013′

– 10 godina odležavanja na kvascima (RR i Pušipel)

– suho, 12,0 % alk.

  1. RAJNSKI RIZLING 2021′

– 2 tjedna maceracije; 2,5 godine odležavanje u 2000 lit. bačvi (akacija) minimalni SO2

– suho, 12,0 % alk.

  1. PUŠIPEL XTREME 2021′

– 2 tjedna maceracije; 2,5 godine odležavanje u rabljenoj barique bačvi, minimalni SO2

– suho, 12,5 % alk.

  1. CHARDONNAY CMR 2022′

– 8 mjeseci u novoj barique bačvi

– suho, 13,0 % alk.

  1. CMR – TRAMINAC CRVENI 2022′,

– 2 tjedna maceracije, godinu dana u 500 lit. Bačvama

– suho, 13,0 % alk.

  1. SAUVIGNON 2017′

– vrhunsko, Decanter srebro

– suho, 12,0 % alk.

  1. GRAŠEVINA 2015′

– vrhunsko, 13,4 % alk.

– suho, zadnja buteljirana graševina iz podruma Cmrečnjak

  1. RAJNSKI RIZLING 2004′

– vrhunsko vino, kasna berba, 11,7 % alk.

  1. CUVEE KRČE 2008′

vrhunsko, polusuho, 13,5 % alk., kupaža Traminca, Rajnskog Rizlinga i Chardonnaya

 

  1. MERLOT MAĐERKA 2017′

vrhunsko, suho, 13,0 % alk., prva berba s Mađerke

Marko Cmrečnjak, Vinarija Cmrečnjak, Vinoteka Cmrečnjak, Sveti Urban, Sv. Urban 273, Štrigova, Međimurje, www.cmrecnjak.hr

Koncept Ivan Goričanec & Denis Perčić & Marko Cmrečnjak & Studio Reci Da, FT: Denis Perčić, DJ [ANA] Travanj 2024′