FOTO Vino iz amfore u Varaždinu

Vino iz amfore pripada vremenima prije pet, šest pa i osam tisuća godina. Sjesti za stol 2022. godine i kušati desetak različitih vina iz amfore može se brojiti u čudo „modernog vremena”. Pradomovina amfora je Gruzija, a jedinstvenu qvevri posudu danas proizvodi tek šačica majstora iz ekstra kvalitetne gline koje u Gruziji ima samo na dva mjesta. Izrada, pečenje i unutarnji premaz pčelinjim voskom pravo su umjetničko umijeće.

U ukopane amfore stavlja se samo potpuno zrelo i zdravo grožđe, a fermentacija se obavlja isključivo na prirodnim kvascima. Po završetku fermentacije vino se taloži mjesecima. Energija zemlje vinu koje „drijema” u amfori daje poseban tač, može se reči – vino u amforama nastaje u najprirodnijim uvjetima.

Prije svega 30-tak godina u Europi smo mogli kušati jedno ili dva vina iz amfore. Danas se, velikom zaslugom slovenskog vinara Joška Gravnera, u prstenu od oko 1500 km južnog dijela starog kontinenta vino u amforama stvara u više od 30-tak vinarija. I to kakva vina! U ugodnom ambijentu „podzemlja” varaždinskog Park Boutique Hotela, Darko Lugarić, vodeći hrvatski sommelier, priredio je prije nekoliko dana impresivno predstavljanje čak 14 etiketa visoke vinske klase. Koliko su vina iz amfore bila „jaka zona interesa” posvjedočio je dolazak i naglašeno aktivno sudjelovanje i vinara iz Međimurja i Varaždinske županije te nevjerojatno visok broj uglednih osoba koje su u samo par sati rezervirale mjesto.

 

Tekst i foto: Ivan Goričanec