
VINARIJA NOVAK
HSK & HORTUS CROATIAE
VINSKA RADIONICA
„GRAŠEVINA“
Nakon vinarija Knehtl – Medenjak, Kerman, Cmrečnjak i Hažić, za petog domaćina održavanja vinske radionice, Hrvatski Sommelier Klub i Hortus Croatiae ugovorili su vinariju Borisa Novaka u Banfiju. U izuzetno ugodnoj atmosferi sudionicima-kušačima sommelier Darko Lugarić ponudio je 12 etiketa graševina koje su kušane i komentirane „na slijepo”. Uz šest pažljivo odabranih međimurskih graševina Lugarić je odabrao i šest graševina onkraj granica Međimurja, jednu od njih iz Srbije. Kušane su mlade, svježe, nešto starije, odležane, barikirane, macerirane i predikatne graševine. I peta je radionica pokazala kako se međimursko vinsko umijeće izvrsno nosi s konkurencijom, a 142 do danas osvojene Decanter medalje u samo desetak godina tu istinu još snažnije naglašavaju. Završnica večeri s prepunim stolom iznimno ukusne domaće hrane je detalj zbog kojega HSK može vinariju Borisa Novaka još minimalno deset puta birati za domaćina. Za dvadesetak dana ponovno HSK, Darko Lugarić, Hortus Croatiae, novi domaćin i radionica s rizlinzima.
Tekst: Ivan Goričanec
Foto: Matej Ščavničar
KUŠANA VINA:
- Bolfan Graševina, 2023.
- Buhač Graševina, 2024.
- Novak Graševina, 2024.
- Dvanajščak-Kozol Graševina, 2024.
- Josić Graševina, 2024.
- Krauthaker Graševina, Mitrovac, 2023.
- Hažić Graševina, 2022.
- Saša Vinčić Grašac, Grand Fru, Srbija, 2020.
- Horvat Graševina 279, kb, 2018.
- Kunčić Graševina, ib, 2017.
- Vinarija Daruvar, Graševina, ibb, 2009.
- Cmrečnjak Graševina ledena berba 2012.