FOTO Počela izgradnja Regionalnog centra kompetentnosti koji donosi reformu u strukovnom obrazovanju

– Projekt Regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu-Industrija 4.0 iznimno je značajan za naše učenike i strukovno obrazovanje. Svima će biti na raspolaganju početkom 2024. godine, kada će u njega, u tri centra izvrsnosti ukupno doći između 1700 i 1800 učenika trogodišnjih zanimanja koji će imati izravnu korist i mogućnost edukacije u tim centrima – rekao je na obilježavanju početka izgradnje Miroslav Antolčić, ravnatelj Srednje strukovne škole Velika Gorica, koja je nositelj 113,44 milijuna kuna vrijednog europskog projekta.

– Regionalni centar kompetentnosti zamišljen je kao jedinstveni centar koji se uspostavlja na tri lokacije i to kao tri centra izvrsnosti u sektoru strojarstva. Centar za senzoriku, automatiku i obnovljive izvore energije bit će izgrađen uz Srednju strukovnu školu u Samoboru, dok će se Centar za robotiku nalaziti u sastavu Srednje škole Dugo Selo. Centar izvrsnosti u Velikoj Gorici uz čije se gradilište nalazimo, namijenjen je za CAD/CAM/CNC sustave i 3D tehnologije i bit će sastavni dio Srednje strukovne škole Velika Gorica. Benefiti su dalekosežni. Ulažemo u budućnost naših učenika i nas samih – istaknuo je ravnatelj Antolčić.

Modernizacija strukovnog obrazovanja i učenje temeljeno na radu najvažniji su ciljevi projekta. Nastavnici će imati mogućnost konstantnog stručnog usavršavanja, dok će poduzetnici moći koristiti resurse centara izvrsnosti i imati mogućnost zapošljavanja učenika koji će biti kompetentni i pripremljeni za tržište rada.

– Mi ćemo postići dva cilja, dobiti izuzetno stručne kadrove za područje strojarstva, ali i osigurati da mladi ljudi ostanu na području Zagrebačke županije gdje mogu dobiti kompletno obrazovanje. Zagrebačka županija poznata je po svom velikom ulaganju u školstvo, a ovo danas je nešto posebno i to jest reforma u strukovnom obrazovanju. Mi danas ne polažemo samo kamen temeljac za ovu zgradu, već kamen temeljac za budućnost našeg strukovnog obrazovanja – napomenuo je Damir Tomljenović, zamjenik župana Zagrebačke županije.

Gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar istaknuo je veliku važnost projekta za cijeli velikogorički kraj.

– Velika Gorica je stari obrtnički grad koji već tradicionalno podupire deficitarna zanimanja i grad koji je svjestan kako bez ovakvog ulaganja, modernizacije struke i ulaganja u moderne tehnologije, nećemo moći pridobiti mlade ljude da se bave onime što nam je neophodno. Hvala srednjoj strukovnoj školi na čelu s ravnateljem Antolčićem, zamjeniku župana Tomljenoviću i cijeloj Zagrebačkoj županiji za doprinos u realizaciji projekta – kazao je gradonačelnik Ačkar.

Centar izvrsnosti u Velikoj Gorici nalazit će se na 1835 četvornih metara i imati dvije etaže. Izvođač je tvrtka MATIČEVIĆ d.o.o. iz Velike Gorice. Ugovoreni iznos radova je 20,89 milijuna kuna, a rok izgradnje 10. svibnja 2023. godine, nakon čega slijedi opremanje objekta najmodernijom opremom za CAD/CAM/CNC sustave i 3D tehnologije. Rok završetka cijelog projekta s uspostavom triju centara izvrsnosti je 29. prosinac 2023. godine.

Miljenko Milanović, mag.nov.