FOTO Međimurje među najboljim svjetskim vinarskim regijama: Od 18.000 ocijenjenih vina, međimurski su vinari dobili čak 29 medalja

Autentičan ambijent čakovečkog Staroga grada Zrinskih bio je elegantna pozornica za promociju međimurskih vina, dobitnika Decantera 2024. Članovi Društva vinara i vinogradara Hortus Croatiae predstavili su čak 29 nagrađenih vina međimurskog vinogorja na ovogodišnjem Decanter World Wine Awardsu u Londonu, jednom od najuglednijih i najstrožih ocjenjivanja vina u svijetu. Na natjecanje je bilo prijavljeno više od 18.000 vina iz pedesetak zemalja svijeta pa su jedna zlatna, 13 srebrnih i 15 brončanih medalja, dokaz da Međimurje danas ravnopravno parira najpoznatijim vinskim regijama svijeta –  francuskim, njemačkim i talijanskim. Istovremeno je Međimurje neusporedivo manje, što dodatno govori o uspjehu vinara sa sjevera.

Vino nagrađeno zlatom je Prestige Traminac vinarije St. Jerome, iz Svetog Jeronima u Općini Štrigova. – Dobro smo pazili i njegovali naše vino, a drugo, jako je važno podneblje u kojemu se sadi vinograd. Istina je da ne stignemo toliko proizvesti kolika je potražnja. Proizvodnja vina mukotrpan su rad i briga – rekao je Rudolf Kišiček iz vinarije St. Jerome.

Međimurcima je osobito drago, kako kaže i Robert Horvat, predsjednik Hortus Croatiae, da je najviše nagrada dobila njihova autohtona sorta pušipel, vino čijem su se brendiranju posebno posvetili i danas predstavlja prestižnu autohtonu marku međimurskog vinogorja. Najbolje ocijenjen pušipel, s velika 93 boda, što znači da su mu falila samo dva boda da bude zlatno, je Pušipel Classic 2023 OPG-a Kovač, velikog iznenađenje ovogodišnjih Decantera. Prvi su put nastupili na ocjenjivanju u Londonu i Međimurju donijeli dvije medalje – uz ovu srebrnu, osvojili su i broncu za Chardonnay 2023.

– Jako nam je drago da smo se po prvi put pridružili našim vinarima i za autohtonu sortu pušipel dobili tako visoke ocjene, da je naš veliki rad i trud priznat u svijetu – kaže Stanko Kovač.

Ukupno 29 Decantera dobili su vinari vinarija St. Jerome, OPG Kovač, Štampar,, Cmrečnjak, Hažić, Dvanajščak Kozol, Jakopić, Kunčić, Horvat, Medenjak, Kerman, Kocijan i Preiner. Najviše međimurskih vinograda na području je Općine Štrigova, čiji načelnik Stanislav Rebernik kaže da su ga „preplavila dva osjećaja“ – Zahvalnost i ponos. Zahvalnost našim vinarima što rade kvalitetna vina koja se potvrđuju kroz Decantere i ponos jer se sve to odigrava u jednoj maloj sredini, koju vinogradarstvo desetljećima obilježava toliko da je najveća prepoznatljivost štrigovskog kraja i Gornjeg Međimurja – kaže i podsjeća na skorašnje otvorenje Svjetskog centra pušipela.

Predsjednik Hortus Croatiae, Robert Horvat, kaže da dobivena priznanja „nisu samo simbol izvrsnosti, već i potvrda naše predanosti, strasti i stručnosti u proizvodnji vina“.

–  Svaka boca vina predstavlja našu posvećenost kvaliteti i tradiciji, ali i našu spremnost na inovacije i iskorak prema budućnosti. Osvojiti Decanter nagrade u konkurenciji najboljih svjetskih vinara za nas vinare je neizmjerna čast i dokaz da smo na pravom putu. Ova priznanja su rezultat predanog rada i ljubavi prema vinogradu i vinu koja se prenosi s generacije u generaciju – zadovoljan je.

Vinari su jedna od najvažnijih karika sve uspješnije međimurske turističke priče, koja se orijentira na održivo i zeleno. Gost prezenter Rene Bakalović s direktorom je Turističke zajednice Međimurske županije, Rudijem Grulom, održao javni dijalog na tu temu, u kojemu su se obojica složila da ne treba „igrati“ na masovni, nego na ekskluzivni turizam s jakom enološko gastronomskom ponudom.

Jednako misli i direktorica Hortus Croatiae,  najstarijeg vinarskog društva u Hrvatskoj i, uz Vinistru, jedinog profesionaliziranog, Marina Srša, koja je istaknula je da su ovogodišnji Decanteri „samo dokaz kontinuirane kvalitete međimurskih vina“. – U svako vino utkan je rad, trud, znanje i ljubav naših vinara i kao rezultat toga dobivena je izvrsna kvaliteta koja je potvrđena i ove godine na najprestižnijem svjetskom ocjenjivanju vina. Uvjerena sam da su međimurska vina, koja ovako dobro kotiraju na svjetskoj sceni, odlična baza za nadogradnju naše turističke priče – kaže.

Među uzvanicima na svečanosti prezentacije vina nagrađenih najpriznatijom nagradom u vinskom svijetu, koji su došli kušati nagrađena vina, ali i pružiti podršku međimurskim vinarima, bili su i međimurski župan Matija Posavec te gradonačelnica Čakovca, Ljerka Cividini. Župan je rekao kako je dovoljno vidjeti da je od 18.000 uzoraka, od kojih 600-tinjak iz Hrvatske, čak 29 Decantera stiglo u Međimurje. – Na samo 460 hektara koji su pod vinogradima u Međimurju, proizvode se vrhunska vina, a u njih je uložen jedan veliki trud, entuzijazam i energija – rekao je župan dok je Ljerka Cividini istaknula da je sretna kad vinari izaberu Grad Čakovec za prezentaciju svojih najboljih vina i zaključila. – Vinogradarstvo i vinarstvo je mukotrpan posao i naravno da rezultati ne izostaju kao ni u svemu čega se late Međimurci.

Rene Bakalović je rekao da neće biti patetično nazove li ovu vinsku priču „međimurskom bajkom“ jer ona to i jest. – Svjedoci smo što je dobrim brendiranjem napravila Istra, ne vidim razloga da Međimurje ne napravi isto. Imate sve što je za to potrebno.

vinarimedjimurje