FESTIVAL TISTA – novi gastro brend Baranje

U subotu 4. lipnja 2022. u 13 sati u okviru proslave 300 godina crkve sv. Petra i Pavla pored Topolja održat će se jedinstveno gastro događanje – Festival tista.

Lokšice, trganci, rezanci, zavezanci, čikovi, valjušci, taške, čikmaki… brojne su forme i nazivi tradicionalne šokačke tjestenine u bogatoj baranjskoj trpezi, a sve ćete moći degustirati na Festivalu tista koji na suvremen način prezentira gastronomiju i tradiciju podunavskog prostora. Na festivalu će se okupiti ekipe iz Baranje (Mohač, Zmajevac, Draž, Gajić, Duboševica, Topolje) i Bačke (Tavankut, Bački Monoštor), a moći će se kušati jela kao što su guščji paprikaš s trgancima i lokšicama, perkelt od divljači s valjušcima, grah iz zemljanog lonca, ovčji paprikaš, zavezanci, makem i orem tista, taške, riblji paprikaš s rizancima, lokšice s makom, čikmaki i dr. Moderni glazbeni izričaj tradicionalnih melodija prikazat će fantastični instrumentalni dvojac Hojsak&Novosel te vokalni ansambl Akvarel.

Festival tista održava se u okviru Baranjskog bećarca koji počinje u petak 3. lipnja kada će u popodnevnim satima posjetitelji moći uživati u najboljem baranjskom grahu u ćupu, reviji narodnih nošnji te nastupu TS Royal band. U crkvi će sva tri dana biti otvorena izložba Angelus! sakralna umjetnost iz zbirki XVIII. i XIX. stoljeća Muzeja likovnih umjetnosti.

U subotu 4. lipnja održati će se Okrugli stol na kojem će o izazovima suživota Hrvata izvan Hrvatske govoriti predstavnici Hrvata iz Mađarske, Srbije i Crne Gore. U popodnevnim satima bogatu će kulturnu tradiciju predstaviti Hrvati iz triju susjednih država na smotri folklora gdje će se predstaviti ponajbolji folklorni ansambli: KUD Tanac Pečuh, HKC Bunjevačko kolo Subotica te HKPD Matija Gubec Tavankut kao i KUD-ovi iz Slavonije, Baranje, Hrvatskog zagorja te Bosne i Hercegovine. Goste će zabavljati tamburaški sastav Ringišpil.

Nedjelja je rezervirana za svetu misu u Topolju, kojom će se obilježiti 300 godina postojanja crkve sv. Petra i Pavla. Svečana misa u nošnjama i uz pratnju tamburaša vrhunac je proslave velikog jubileja crkve koju je sagradio Eugen Savojski u čast pobjede nad Osmanlijama. Kako se crkva nalazi na tromeđi Osijeka, Subotice i Pečuha, centara hrvatskih manjina u Mađarskoj i Srbiji, želja organizatora je jednom godišnje okupiti i predstaviti bogatstvo kulturne baštine podunavskih Hrvata.

Organizatori manifestacije su KTM Baranjski bećarac, Osječko-baranjska županija, Općina Draž, Turistička zajednica Osječko-baranjske županije i Muzej likovnih umjetnosti uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te Grada Belog Manastira.

Program Baranjskog bećarca, Crkva sv. Petra i Pavla, Topolje

 1. lipnja, petak
 • 16.00 Prvenstvo u kuhanju graha
 • 17.30 Otvorenje izložbe Angelus! Muzeja likovnih umjetnosti
 • 18.00 Revija narodnih nošnji
 • 21.00 h TS Royal Band
 1. lipnja, subota
 • 11.00 h Okrugli stol – „Hrvati izvan RH – izazovi suživota“
 • 12:30 h Etno koncerti: Hojsak&Novosel, Akvarel
 • 13.00 Festival tista
 • 16.00 Mimohod zaprega
 • 18.00 Smotra folklora
 • 21.00 h TS Ringišpil
 1. lipnja, nedjelja
 • 12.00 Sveta misa u narodnim nošnjama, obilježavanje 300 godina crkve

Mislav Matišić