FESTIVAL MEĐIMURSKE ŽGANICE FICKO – 29. lipnja u prostorijama DVD-a Selnica od 17:00 sati

Znano je, od davnine, da su žganice međimurskih žganičara dobre, zdrave i jake. Proizvodnja je domaća, priručna, bolje reći arhaična. Imaju li one objektivnu vrijednost, jesu li svjetska roba pa to ne znamo, jesu li istinski original Hrvatske – pet dosadašnjih izdanja festivala FICKO nije uspjelo razriješiti. Zato su čelni ljudi Udruge Međimurska žganica, Općine Selnica i Turističke zajednice  područja Mura i Gorice odlučili organizirati prikupljanje uzoraka, pozvati najkompetentnije kušače i izvršiti ocjenjivanje. Očekivalo se dvadesetak uzoraka, a prikupilo se njih čak 87! U utorak, 18. lipnja, u interijeru Doma kulture Selnica, za kušačke stolove sjeli su Aleksandar Brodski, dipl.ing.agr., Marijan Čižmešija dipl.ing.agr. te izv.prof.dr.sc. Marin Mihaljević Žulj koji su u četverosatnom trajanju kušali i ocijenili prikupljene uzorke iz Međimurja, šire Hrvatske, Slovenije i Austrije. Na neglumljeno iznenađenje domaćini Stjepan Mesarić, Marina Matjašić i Branko Perčić s ushitom su slušali ocjene koje su se gotovo na svakom petom uzorku kretale oko srebra, što je posredno značilo kako su međimurske žganice doista vrlo dobar proizvod.

Ovogodišnji laureati u kategoriji žganica su:

Šampion festivala tako je Drago Čurić iz Bjelovara sa svojom šljivovicom i maksimalnih 19 bodova. Uz njega imamo i 4 zlatna dečka: Robert Šafarić sa svojom marelicom osvojio je 18,6 bodova,

Boštjan Gabor s dunjom također je osvojio 18,6 bodova.

Za njima nam slijede Robert Šafarić s kruškom i 18,3 bodova i Mihael Kolar s mastikom i 18,3 bodova.

Kategorija likera: Zlatnu medalju osvojio je Zlatko Mošmondor.

Nagrade će dobitnicima biti dodijeljene na šestom izdanju Festivala FICKO u novim prostorima DVD Selnica u subotu 29. lipnja. Toga dana programi počinju već u 13:00 h, a središnji program Festivala u 17:00 h.

Ulaz je slobodan na sve sadržaje – dobrodošli!

Udruga Međimurska žganica

Branko Perčić