Eurozastupnica Sunčana Glavak: Poljoprivreda je temelj hrvatskog i europskog gospodarstva i zato moramo financirati što veći broj malih proizvođača

Sunčana Glavak, zastupnica u Europskom parlamentu i članica Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI), sudjelovala je na izvanrednoj sjednici Odbora na kojoj je francuski ministar poljoprivrede i hrane Julien Denormandie predstavio prioritete francuskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

Ministar Denormandie naglasio je posvećenost održivosti i samodostatnosti u proizvodnji hrane u Europskoj uniji kroz uvođenje recipročnih okolišnih i zdravstvenih standarda za uvezene proizvode, poticanje niskougljične poljoprivrede te ubrzanje agroekološke tranzicije, s posebnim naglaskom na smanjenje upotrebe pesticida. Također, raspravljalo se i o pitanju „uzgoja ugljika“, problemu deforestacije, oznakama zemljopisnog porijekla i uvođenju uniformiranog europskog sustava za označavanje hrane temeljenog na znanstvenim spoznajama.

Eurozastupnica Glavak osvrnula se na područje zelene i digitalne tranzicije te inovacija u poljoprivredi:

„Poljoprivreda nam uvijek mora biti u fokusu jer ona je temelj hrvatskog i europskog gospodarstva te neizostavno pridonosi sigurnosti hrane. Znanost i tehnologija, u kombinaciji s osobnom inicijativom, ključ su razvoja malih poljoprivrednika. S kolegama zastupnicima inzistirala sam na tome da jedan od prioriteta u novoj Zajedničkoj poljoprivrednoj politici bude financiranje što većeg broja projekata malih proizvođača kao i pokretanje velikog broja malih ciljanih ulaganja koja će stvoriti dodanu vrijednost za cijelu zajednicu. Veliku ulogu u tome imaju mladi poljoprivrednici koji svojim inovacijama mijenjaju koncept bavljenja poljoprivredom i tako odgovaraju na izazove budućnosti.“

Također, kao ambasadorica Europske pučke stranke za izbor najboljeg mladog poljoprivrednika u Hrvatskoj, aktivno promiče uključivanje i poticanje mladih koji svoju budućnost vide u poljoprivrednom sektoru i ostanku u ruralnim područjima.

Podsjetimo, Francuska predsjeda Vijećem EU-a u prvoj polovici 2022. godine, a prioritete Predsjedništva zastupnicima u Europskom parlamentu predstavio je francuski predsjednik Emanuel Macron na plenarnoj sjednici u siječnju. (rt)