Europski parlament o energiji i opskrbi hranom, produljuje se roaming

Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak sudjelovat će na mini-plenarnoj sjednici koja će se u Bruxellesu održati u srijedu i četvrtak.

Zasjedanje će započeti raspravama o sastancima Europskoga vijeća. Čelnici i čelnice EU-a na sastanku održanom u Parizu 10. i 11. ožujka donijeli su izjavu o ruskoj agresiji na Ukrajinu, jačanju obrambenih sposobnosti, smanjenju energetskih ovisnosti i izgradnji robusnije gospodarske osnove. Ovaj tjedan, 24. i 25. ožujka, Europsko vijeće ponovno će se sastati kako bi raspravljalo o ruskoj vojnoj agresiji na Ukrajinu, sigurnosti i obrani, energetici, gospodarskim pitanjima, bolesti COVID-19 i vanjskim odnosima, a prvi dan sastanka pridružit će im se predsjednik SAD-a Joe Biden.

Zastupnici će raspravljati o potrebi za hitnim akcijskim planom u vezi sa sigurnosti opskrbe hranom unutar i izvan EU-a s obzirom na rusku agresiju na Ukrajinu. Podaci pokazuju da je gotovo polovica žitarica i biljnih ulja te četvrtina mesa peradi uvezenog u Europu dolazilo iz Ukrajine.

Na dnevnom redu naći će se i preinaka Uredbe o roamingu kojom se želi produljiti primjena pravila kojima se uređuje tržište roaminga u Uniji nakon 2022. Cilj je prilagoditi maksimalne veleprodajne naknade kako bi se osigurala održivost pružanja maloprodajnih usluga po domaćim cijenama, uvesti nove mjere za povećanje transparentnosti i osigurati korisnicima da doista budu „u roamingu kao kod kuće” u pogledu kvalitete usluge i pristupa hitnim uslugama. Postojeća Uredba prestaje vrijediti 30. lipnja 2022.

U srijedu će se raspravljati i o Izvješću o Višegodišnjem financijskom okviru u kontekstu borbe protiv oligarhijskih struktura, zaštite sredstava EU-a od prijevara i sukoba interesa. Dokumentom se, između ostalog, adresiraju glavni izazovi u koheziji i poljoprivredi.

Eurozastupnici će u četvrtak raspravljati o energetskim pitanjima, otvarajući teme zajedničkog europskog djelovanja za cjenovno pristupačniju, sigurniju i održiviju energiju te najnovijih informacija Europske komisije i Vijeća o trenutačnom stanju procesa modernizacije Ugovora o energetskoj povelji. (rt)