e-Račun: Horvatovo ministarstvo i FINA uveli novi “harač” za javne naručitelje, tvrtke, udruge…

Od srpnja se sve usluge zaprimanja i slanja elektroničkih računa za javne naručitelje u javnoj nabavi moraju obavljati pomoću sustava e-Račun. Drugim riječima, oni koji posluju s državom ili odrađuju radove za državne tvrtke, javne institucije i lokalne samouprave od početka mjeseca mogu izdavati račune isključivo preko spomenutog sustava

Za korištenje tog sustava FINA naplaćuje mjesečnu naknadu od 10 kuna te naknadu za svaki izdani račun. Kad smo FINA-i poslali upit o tome koliko se naplaćuje izdavanje elektroničkog računa, koliki broj takvih računa očekuju na godišnjoj razini te koliko FINA-a planira uprihoditi od tih računa, nisu nam mogli dati odgovor i uputili su nas na Ministarstvo gospodarstva, javlja javlja https://direktno.hr

Ministarstvo gospodarstva je bilo nešto jasnije te je u svom odgovoru priložilo cjenik naknada koje plaćaju oni koji preko obavezne platforme izdaju račune.

“Na naknade se obračunava porez na dodanu vrijednost (PDV). Obračun se obavlja temeljem navedenih platnih razreda tako da viši platni razred uključuje niži platni razred (primjerice: Ako javni naručitelj u razdoblju od jednog mjeseca pošalje ukupno 2500 računa, naknada će se obračunati na sljedeći način: 1000 računa x 1,50 kuna, 1000 računa x 1,40 kuna i 500 računa x 1,30 kuna)”, stoji u odgovoru ministarstva. Sad na sve to dodajte još PDV i dobijete popriličnu cijenu koju mjesečno plaćaju oni koji izdaju račune javnim tvrtkama i institucijama.

Usprkos uštedama, FINA naplaćuje izdavanje računa

Međutim, ni u ministarstvu nisu znali okvirno odgovoriti koliko računa će se u jednoj godini izdati preko e-Računa, ali način na koji su koncipirani troškovi izdavanja računa pokazuju da je FINA predvidjela kako će neke tvrtke mjesečno izdavati i po 5000 računa.

To znači da je za pretpostaviti kako će neke tvrtke trošiti iznos jedne prosječne plaće samo na troškove izdavanja računa. Iako će za neke tvrtke to biti težak teret, Ministarstvo gospodarstva je uvjereno da će obavezni elektronički sustav državi donijeti milijarde kuna uštede, piše https://direktno.hr

“Navodimo kako se tek uspostavom cjelovitog procesa integrirane elektroničke javne nabave od objave nadmetanja, preko elektroničkog podnošenja ponuda, nadzora izvršenja ugovora, e-Računa i e-Plaćanja mogu ostvariti maksimalni učinci ušteda što prema procjenama može biti od šest do 13 posto ukupnog iznosa nabave, a to za Republiku Hrvatsku znači više od 2,6 milijardi kuna”, tvrde djelatnici ministarstva.

Kako se planiraju tolike uštede, postavlja se pitanje zašto se mora naplaćivati i izdavanje računa preko interneta.

FINA digitalizacijom kani nadoknaditi smanjene prihode od ovrha

Odgovor se možda krije u novom Ovršnom zakonu prema kojemu su troškovi ovrhe fiksni i sa sudskom pristojbom ne prelaze 350 kuna, što je velika razlika u odnosu na prijašnje slučajeve, kad su se troškovi za istu stvar mogli popeti na čak 10.000 kuna. FINA je tako izgubila velik dio prihoda te ih možda pokušava nadoknaditi pomoću e-Računa.

Nezadovoljni korisnici osnovali Facebook grupu, Ministarstvo gospodarstva tvrdi da ‘ nema pritužbi’

Iako optimistične prognoze, njih je moguće ostvariti isključivo ako sustav funkcionira. Kako tvrde u ministarstvu, tvrtke koje koriste sustav nemaju pritužbi, već samo ‘zamolbi za službena tumačenja’.

Nije bilo pritužbi, već jako veliki broj upita i zamolbi za službena tumačenja. Nacionalna centralna platforma od svojih samih početaka, kada je uspostavljana još 2015. godine, radi bez poteškoća. Godine 2017. na 2018. optimizirana je s oko 30 korisnika na 6000 korisnika (javni i sektorski naručitelji, gospodarski subjekti, informacijski posrednici), čiji broj svakodnevno raste”, tvrde iz ministarstva.

Međutim, informacije portala Direktno ukazuju da nije baš tako. Djelatnici tvrtki koje posluju preko javne nabave čak su osnovali Facebook grupu ‘Korisnici servisa FINA e-Račun‘ kako bi podijelili iskustva i pomogli jedni drugima u korištenju sustava. Ista grupa prepuna je prigovora, tehničkih nedoumica i kritika na zbunjujući sustav.

Zanimljivo je da je FINA 29. srpnja objavila nove ‘Korisničke upute za servis e-Račun’ koje su objavljene i u grupi, ali u Ministarstvu gospodarstva već gotovo četiri godine navode da ‘sustav radi bez poteškoća’.

(Leo Buljan, https://direktno.hr)