Došlo je vrijeme za džin i međimursko iznenađenje Murska Dekla London dry gin

Na drvene kotače ili dimne signale se, vjerujem, ne budemo vraćali, ali zapostavljene ili zaboravljene vrijednosti mnogi želimo iskusiti u novom ruhu. Volimo doživjeti redizajniranu odjeću, automobile, remasteriranu glazbu, ali najčulnije ipak raritete iz konzumne sfere. Iako je gin odnosno džin kroz stoljeća u svijetu pića bio Netko, ipak je dolazio i odlazio na valovima trendova. Nakon višegodišnje ozbiljne posvećenosti visoko kvalitetnim vinima i stvaranju izuzetnih craft piva, Hrvatska je tek nekoliko minulih godina visoko u špici plimnog vala povratka istinskom razumijevanju i proizvodnji vrhunskih destilata, a među njima džina osobito. Danas, 2020. godine, u Hrvatskoj djeluje dvadesetak craft destilerija koje tržištu nude 42 etikete džina. Međimurje se ponosi s tri.

DARIO GRABARIĆ
Prije dva tjedna u Čakovcu se održala nevjerojatno posjećena te iznimno kvalitetno organizirana i vođena večer posvećena džinu. Moderator edukacijsko/degustacijske radionice bio je Dario Grabarić, dugogodišnji predavač i edukator s više stotina održanih radionica, masterclass edukacija, obuka i prezentacija. Suradnik je nekoliko specijaliziranih međunarodnih magazina za JAP, član kušačkih timova i prosudbenih komisija, aktivnih voditelja radionica Whisky Kluba, te stručni suradnik i predavač na nekoliko međunarodnih whisky i gin sajmova (Zagreb, Podgorica, Ljubljana, Beč, London…). Na zavidno znalački i profesionalan način čakovečkoj publici predstavio je svjetski nagrađivani gin Old Pilots zagrebačke destilerije Duh u boci, slavnu škotsku etiketu Hendrick’s gin, hrvatsko iznenađenje Murska Dekla London dry gin te Old Tom prve hrvatske craft destilerije Brigljević.MURSKA DEKLA GIN & COCKTAIL CATERING BY SHANKERI

Često smo u stanju domaće, svoje, ono iz „vlastitog sela” ne priznati, ne preporučati ili ne u to vjerovati. Tek ako se potvrdi u svijetu, negdje vani, onda, možda!?:—) U duhu te okrutne istine domaćinima radionice iz Murske Dekle Gin i Cocktail Cateringa prvo treba čestitati i još se jednom počuditi broju sudionika koje su i uz višu ulaznicu imali na radionici. Treba pohvaliti odabir prostora u Castellum – business&city break hotelu, dobru komunikaciju i organizaciji, a svakako kušanje nabrojenih džinova. Shankeri Saša i Toni iz Cocktail Cateringa večer su obogatili i s dva poslužena koktela, a svi zajedno Čakovcu i Međimurju za škrlak zapičili zavidno vrijednu značku ekskluzive kakvih si na našim prostorima, mimo mahnitanja Covida, čim prije i čim više želimo.

Tekst: Ivan Goričanec
Foto: Murska Dekla Gin & Ivan Goričanec