Donacija tvrtke Međimurje IPC udrugama MIK I MIS

Ulaganje u informatičko obrazovanje mladih naraštaja

Renomirana međimurska tvrtka Međimurje Informacijsko-projektantski centar, koja više od 40 godina djeluje u IT sektoru, prepoznala je značaj udruga Međimurski informatički klub (MIK) i Mladi informatičari Strahoninca (MIS) i njihov doprinos razvoju IT znanja i vještina djece i mladih.

Najveća IT tvrtka u Međimurju donirala je udruzi MIK 8.000 kuna, čime je pomogla u sufinanciranju tečaja “Razmišljaj računalno” u školskoj godini 2020./21. U sklopu navedenog tečaja, koji se nadovezuje na projekte STEM centar i Centar izvrsnosti informatike, polaznici su stekli osnove jedne od najvažnijih kompetencija 21. stoljeća – programiranja.

Učenici od 4. do 8. razreda osnovne škole upoznali su najpopularniji programski jezik Python i sučelje najmodernijeg razvojnog alata PyCharm, pomoću kojih su stvorili svoje prve računalne programe. Rješavanjem konkretnih, složenih programskih zadataka savladali su različite programske koncepte te pritom učili na koji način kritički razmišljati, analizirati probleme i osmišljavati algoritme.

Međimurje IPC d.d. svojom donacijom omogućilo je svim zainteresiranim učenicima da se priključe i sudjeluju u programu te time uvelike doprinijelo ostvarenju odličnih rezultata u natjecanjima primjene algoritama, temeljenim na algoritamskom razmišljanju, kao i rješavanju matematičkih i logičkih zadataka.

Rezultat tečaja je plasman dvojice polaznika, Olivera Viteza i Marina Rođaka, na Državno natjecanje iz informatike. Navedeni polaznici udruga MIS i MIK, uz mentorstvo Marina Drabića, mag.inf., osvojili su peto i šesto mjesto u kategoriji primjene algoritama za učenike 5. razreda.

Posebno nas raduje što je tvrtka Međimurje IPC d.d. iskazala interes za kontinuiranom podrškom radu udruga Međimurski informatički klub i Mladi informatičari Strahoninca te se veselimo zajedničkoj suradnji u popularizaciji STEM područja i osiguravanju ključnih kompetencija, neophodnih mladim naraštajima za izazove budućnosti, poručuju iz udruga MIK i MIS.

Andreja Šmitran, mag.nov.

Mladi informatičari Strahoninca