David Pejić, proizvođač ekološke hrane, najbolji hrvatski mladi poljoprivrednik u 2023. godini

U Zagrebu je danas, u organizaciji zastupnice u Europskom parlamentu Sunčane Glavak, Jutarnjeg lista i Ministarstva poljoprivrede, održan izbor za najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika u 2023. godini.

Najbolji mladi poljoprivrednik je David Pejić iz Habijanca kod Vrbovca, suvlasnik „Zrno eko imanja“ na kojem se proizvodi voće i povrće po načelima ekološke proizvodnje hrane, koji je nagrađen iznosom od 3.500 eura. Drugoplasirani je maslinar iz Oprtlja u Istri Ivan Ipša nagrađen je iznosom od 2.000 eura, a trećeplasirani vinogradar Ivan Antun Čegec iz Marinovca kod Svetog Ivana Zeline nagrađen je iznosom od 1.000 eura. Čitatelji Jutarnjeg lista titulu najbolje mlade poljoprivrednice dodijelili su Mariji Klistović iz Drenovaca koja se bavi stočarstvom. Svih 20 finalista bit će nagrađeno dvodnevnim putovanjem u Bruxelles i posjetom Europskom parlamentu u organizaciji zastupnice Sunčane Glavak.

Najbolji hrvatski mladi poljoprivrednik David Pejić kazao je da duboko vjeruje da je zdrav pojedinac preduvjet za zdravo društvo koje je održivo.

„Ekološka poljoprivreda može biti atraktivna i perspektivna djelatnost za mlade ljude. Cilj EU-a da do 2030. postigne 25 posto površina pod ekouzgojem predstavlja priliku na svim razinama. Hrvatska ima priliku integrirati poljoprivredu u turistički portfelj“, kazao je Pejić kojem je titula najboljeg mladog poljoprivrednika u Hrvatskoj vjetar u leđa da nastavi s inovacija i promicanjem ekološke poljoprivrede.

Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak rekla je da današnji događaj ima snažnu poruku, posebno za sve mlade koji dvoje trebaju li se baviti poljoprivredom.

„Vaša odluka da ostanete na selu, na zemlji, u ruralnom prostoru i posvetite svoje vrijeme bavljenju poljoprivredom svakako je i ljubav prema tradiciji i očuvanju ruralnog prostora. Trendovi se mijenjaju nabolje – kao pojedinci i zajednica osvijestili smo koliko je važno imati stabilnu i sigurnu opskrbu provjerenim, lokalno proizvedenim poljoprivrednim proizvodima“, poručila je eurozastupnica Glavak rekavši da EU i Vlada Republike Hrvatske stoje uz poljoprivrednike.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković istaknula je da je cilj Vlade Republike Hrvatske povećati udio mladih poljoprivrednika na 20 posto do kraja aktualnog programskog razdoblja.

„Mladi ljudi donose svježinu u bavljenje poljoprivredom, spremniji su na preuzimanje rizika, inovativniji su i svjesniji važnosti ulaganja u obrazovanje“, kazala je ministrica Vučković.

Osvrnula se i na aktualnu situaciju u poljoprivredi koja je pogođena klimatskim promjenama, elementarnim nepogodama i afričkom svinjskom kugom, rekavši da će Vlada sanirat posljedice i učiniti sve da se suzbije bolest.

Povjerenik Europske komisije za poljoprivredu Janusz Wojciechowski naglasio je da financijska potpora može biti učinkovita samo kao dio sveobuhvatne strategije generacijske obnove te da mladi poljoprivrednici mogu osnažiti prehrambeni sustav.

Glavni urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić rekao je da su pristigli projekti izuzetno kvalitetni te da su svojim predstavljanjem javnosti mladi poljoprivrednici dobili potvrdu da trebaju ustrajati u svom poslu i promicati ga.

Pobjednik osmog izbora za najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika David Pejić predstavljat će Hrvatsku na izboru na europskoj razini koji će se krajem godine održati u Bruxellesu.

Partneri izbora za najboljeg mladog poljoprivrednika u Hrvatskoj su Belje, Energia Naturalis, Enna Fruit, Hrvatska poštanska banka, Konzum. (m)