DANICA.HR: Provjerili smo čiji krumpir prodaje Konzum nakon što su izbacili međimurski

Hrabri istup međimurskog proizvođača krumpira Mirjana Dodleka opet je otvorio priču o tome kako je, zapravo, hrvatski plinski kralj Pavao Vujnovac ovladao Fortenovom.

Dodlek se požalio kako je međimurski krumpir izbačen s polica Konzuma upravo po nalogu Vujnovca koji je preko svoje tvrtke Enna fruit najveći dobavljač voća i povrća za najveći hrvatski trgovački lanac.

U srijedu smo u Konzumu odlučili provjeriti kakav krumpir imaju u ponudi nakon što je izbačen onaj domaći, međimurski. Samo letimičan pogled na odjel voća i povrća otkrio je kako većinu proizvoda tamo dobavlja i plasira Vujnovčev Enna fruit.

Enna fruit pakira i dobavlja Konzumu krumpir iz Egipta i Francuske, primjerice. I uvozni limun i naranče pakirani u mrežaste vrećice također su na Konzumove police plasirani u režiji Enna Fruita, tvrtke registrirane u Dugom Selu. Zapravo, teško je naći voće i povrće drugog dobavljača.

Ugovor s Gazpromom

Hrvatski plinski kralj Pavao Vujnovac bacio se u biznis s voćem i povrćem još početkom 2020. godine, i to preko tadašnje tvrtke Enna agro u kojoj su mu partneri bili Josip Jurčević i Damir Spudić.

U taj je biznis ušao sa stilom i na velika vrata. Tvrtka Enna agro, naime, postala je dobavljač voća i povrća za Konzum koji posluje u sastavu Fortenova grupe. Zanimljivo, to se dogodilo nakon što je Vujnovac iznenada od manjih vjerovnika Agrokora kupio 6,4 posto vlasništva Fortneove.

Ruska banka Sberbank tada je imala 39 posto, ruska VTB banka 7,5 posto, a Vujnovac 6,4 posto udjela. Pavao Vujnovac vlasnik je Prvog plinarskog društva koje je imalo ekskluzivan ugovor s ruskim plinskim divom Gazpromom i tada je slovio kao najvažniji ruski igrač u Hrvatskoj.

Malo po malo, Vujnovčeva tvrtka Enna fruit posve je zagospodarila nabavom voća i povrća za Konzum. Da stvar bude ljepša, sam Vujnovac u međuvremenu je postao i ključni vlasnik cijele Fortenove, nakon što su sankcijama iz igre izbacili Sberbank.

Vujnovac, dakle, danas dikitra igru u Konzumu. Kako to izgleda, na svojoj je koži najbolje osjetio Mirjan Dodlek iz međimurske Belice, hrvatskoga kraljevstva krumpira

(Tekst: redakcijski tekst Danica.hr, foto: Danica.hr)