Bez jakog sela nema jake države, a bez seljaka, odnosno poljoprivrednika nema hrane

Potpredsjednik Socijaldemokrata Domagoj Hajduković i zamjenik glavnog tajnika stranke Sebastijan Svat iskazali su ponedjeljak potporu prosvjedu hrvatskih i europskih poljoprivrednika te iznijeli prijedloge za revitalizaciju hrvatske poljoprivrede, sustava kojeg Socijaldemokrati ocjenjuju neodrživim i kojem je potrebna radikalna promjena.

„Normalno je da su poljoprivrednici nezadovoljni kad nadležna ministrica partija s tajkunima kojima njezino ministarstvo ili društva koja ono nadgleda daju poslove. Naravno da su nezadovoljni kad je od obećane pomoći za ratara od 135 eura po hektaru isplaćeno jedva pola, kada poljoprivredna zemljišta HDZ-ovi lokalni šerifi dijele po tetkama, stričevima i ortacima, kada se stalno bore s nelojalnom konkurencijom iz trećih zemlja koja nije podložna europskim restrikcijama uporabe pesticida, a čiji se proizvode svejedno uvoze. Naravno da su nezadovoljni kada u ovoj državi nemaj majku nego maćehu“, naglasio je Hajduković.

Svat je istaknuo da Socijaldemokrati smatraju kako je pitanje poljoprivrede i proizvodnje hrane zapravo pitanje nacionalne sigurnosti, te zaslužuje takav tretman. No zadnjih 30 godina ne dolazi do bitnih pomaka u razvoju poljoprivrede te se vatrogasnim mjerama samo gase požari.

Socijaldemokrati su stoga, u suradnji s poljoprivrednicima, izradili program za spas hrvatske poljoprivrede, a njegova suština je u udruživanju, okrupnjivanju, odnosno ponovnoj uspostavi zadruga, tj. kooperativa, ali pod snažnom potporom države.

„To će biti prvenstveno udruživanje mikro i malih poljoprivrednika na dobrovoljnoj bazi. Na taj način postigli bi tri cilja. Prvo osigurali bi jeftiniju nabavu repromaterijala što bi značilo 15-30% niže cijene inputa i povećanu konkurentnost. Drugo, omogućio bi se zajednički nastup na tržištu, pa ne bi imali primjere poput jedne gospođe koja nije mogla svojih 20 tisuća glavica salate plasirati na tržnicu jer je za nju bila prevelika, a opet premala za trgovačke centre. Na kraju ta salata je otišla u sjeme, a gospođa se sa svojom obitelji odselila u Njemačku. Da su takvi proizvođači udruženi u zadrugu to se ne bi desilo. I kao treće, jedna od funkcija zadruge biti će zajedničko pakiranje, skladištenje i stvaranja zajedničkog brenda. Dakle stvoriti će se dodana vrijednost poljoprivrednim proizvodima“, objasnio je Svat.

Socijaldemokrati smatraju kako je krajnje vrijeme da se napravi radikalni zaokret u poljoprivredi. To pokazuje i ovaj prosvjeda poljoprivrednika koji se održava i kojeg Socijaldemokrati svesrdno podržavaju.

„Podržavamo ih i u rješavanju problema pretjerane birokratizacije koja u Hrvatskoj, nažalost, često uključuje i korupciju što je razlog zašto je Europski tužitelj upravo u ovom sektoru imao najviše posla i zašto su bivši ministar i mnogi drugi pod istragom“, nadodao je Hajduković.

„Bez jakog sela nema jake države, a bez seljaka, odnosno poljoprivrednika nema hrane“, zaključio je Svat.

 

Socijaldemokrati