AKO JE MEĐIMURJE NEKA NOVA HRVATSKA, GDJE JE TU M. SREDIŠĆE ?

„Budući da Hrvatsku kao državu prati glas u kojoj spora administracija javne uprave predstavlja jednog od najvećih kočničara, mi u Međimurskoj županiji odlučili smo ne javnosti, već investitorima pokazati da to nije tako, odnosno da je Međimurje neka nova Hrvatska kada je u pitanju realizacija novih investicija“, kaže za www.tportal.hr Matija Posavec, župan Međimurske županije koja, zahvaljujući posebnom zalaganju i u ovo vrijeme oskudnih ulaganja u nas ipak uspijeva privući nove investitore, osobito na području gradova Preloga i Čakovca.

U čemu se ogleda taj poseban odnos? Dok su se u ostatku Hrvatske građevinske dozvole ili potvrde glavnog projekta izdavale za mjesec dana, Međimurskoj županiji za to je trebalo nepunih 15 dana, ali ni tu nisu stali: danas se taj ključan dokument, kada je u pitanju realizacija investicije, dobije u Međimurju za svega nekoliko dana. Župan Posavec, međutim, kao još veću posebnost izdvaja post-investment care, odnosno brigu Međimurske županije i nižih jedinica regionalne samouprave prema investitorima, gospodarstvenicima i poduzetnicima koji su spremni uložiti svoj kapital u izgradnju novih hala i proizvodnih pogona za otvaranje novih radnih mjesta.

Zašto se tu ne spominje Sveti Martin na Muri nije nam jasno, no jasno nam je zašto se ne spominje Mursko Središće. Aktualna gradska vlast na čelu sa gradonačelnikom Draženom Srpakom uskoro će odraditi polovicu mandata, no za sada nisu uspjeli privući ni jednog investitora u gospodarsku zonu Brezje pa se tako vezano uz to nije otvorilo ni jedno novo radno mjesto.

Svi zainteresirani investitori odlaze u već spomenuti Sveti Martin na Muri. Ako je razlog tomu cijena zemljišta, kako sugerira Srpak, neka ju Gradsko vijeće smanji pa da postanemo konkurentni i u tom segmentu. Ako je razlog neuređena zona bez potrebnih komunalija, svu energiju treba preusmjeriti prema tom problemu.

Od kruha i igara središćanci za sada dobivaju samo igre koje ne mogu potaknuti razvoj našeg grada.

(rt, foto Tin Tomanić)

zona 4