VLADO KALEMBER I BOJAN BRAČKO RAZGOVARALI ZA MURALIST

Razgovor sa Vladom Kalemberom obavljen je pred nastup u Murskom Središću 09.08.2014. g. (subota), u 20,30 sati po jakom vjetru i po tmurnom vremenu koje je slutilo na oluju. No, ipak je palo samo malo kiše, i Vlado Kalember svojom je pjesmom zabavio i rasplesao sve prisutne.

 

BBB MURALIST:

Vlado, nadam se da ćeš moći održati večerašnji nastup, jer vjetar puše sve jače i sluti na kišu. Pitanje – Srebrna Krila, Vlado Kalember, 4 Asa, Vlado Kalember – lijepe glazbene i ljudske uspomene su vjerojatno svuda, ali gdje su najljepše, iz kojeg razdoblja?

 

VLADO KALEMBER:

Stvarno puše jak vjetar, a ovdje na ovoj vašoj prekrasnoj šetnici uz rijeku Muru to podsjeća na buru u Dalmaciji. Valjda neće biti kiše, i svi skupa ćemo se dobro zabaviti, pjevati i plesati.

 

Svaka od tih faza mog života i rada je dio glazbenog razvoja iz kojih čovjek ima lijepe i samo manje lijepe uspomene. Vjerojatno su najljepše uspomene iz doba kad si mlad jer ti je onda sve lakše, nema pritiska ili ga nisi u toj mjeri svjestan, ali činjenica je da svako doba nosi i svoju ljepotu i svoje obveze i svoje prioritete.

 

 

BBB MURALIST:

Nekoliko puta gostovao si u Murskom Središću, koja je tvoja veza sa našim međimurskim krajem, i što je ovdje u Murskom Središću vrijedno zapamtiti i prepričati jednom Zagrepčancu?

 

VLADO KALEMBER:

 

Uvijek rado nastupam u Međimurju i Murskom Središću, to je lijep, pitomi kraj u najboljem smislu te riječi, ljudi su dobri i fešte na mojim nastupima uvijek su odlične, to su uvijek dobre priče. Mursko Središće lijepo je uređeno, npr. ova šetnica je prekrasna. Moj prateći bend Komete je iz Međimurje, i to je moja glavna poveznica s ovim krajem.

 

 

BBB MURALIST:

Što Vlado Kalember sluša sam za sebe, što te osobno i privatno opušta, koja vrsta glazbe?

 

VLADO KALEMBER:

 

Nemam neku određenu glazbu koju slušam, ali najviše volim klasičnu glazbu jer me to opušta, to je kvaliteta. Davno sam završio glazbenu školu i to instrument fagot, u generaciji našeg današnjeg predsjednika Ive Josipovića. Nekad sam volio slušati npr. Led Zeppelin i takve malo žešće bendove, prije nego Beatlese ili Stonese.

 

 

BBB MURALIST:

Voliš li kuhati, koje ti je najdraže jelo koje sam znaš spremiti, a koje najrađe jedeš „vani“, da li je to nešto domaće ili internacionalna kuhinja?

 

VLADO KALEMBER:

 

Znam kuhati, već dugi niz godina nisam vezan niti za maminu niti za ženinu kuhinju, uvijek mogu sebi nešto spremiti za jelo čime sam zadovoljan. Nemam puno obiteljskih ručkova jer često sam na putu, nastupi, koncerti, duga putovanja autom, pa zbog toga često jedem u restoranima ili na nastupima. Mesožder sam i volim sve vrste hrane, ali ne prejako i ne prezačinjeno. Volim i međimursku kuhinju koja je raznovrsna i zanimljiva, od mesa do sireva i drugih delicija.

 

 

 

BBB MURALIST:

O kuhinji pitam zbog toga što sutra na ribnjaku Zalešće imamo organiziranu manifestaciju „Gradski kotlić“, kuhanje jela tj. gulaša, bograča, paprikaša i sličnih delicija, pa te pozivamo da nam budeš dragi gost na kušanju istih, a tu bude i hladnih kvalitetnih vina, hladnog piva, domaće rakije i orehovca, vode i sokova. Naravno, uz dobro jelo i pilo biti će i dobre glazbe, tamburaša, ili kao što bi rekao Đorđe Balašević „pa će ti svirati a ti ćeš birati…“. Poziv za „Gradski kotlić“ vrijedi, dolaziš?

 

VLADO KALEMBER:

 

Hvala na pozivu, rado bih se odazvao i došao probati vaše kulinarske specijalitete, ali odmah nakon večerašnjeg nastupa putujem za Zagreb pa onda dalje u Dalmaciju, gdje me već čekaju novi nastupi. Sviđa mi se Mursko Središće i vjerujem da imate dobra jela i, kada bude mogućnosti rado ću opet navratiti.

 

 

BBB MURALIST:

Vlado, hvala na razgovoru. Muralist ti želi uspješan nastup i dobru feštu, nadajmo se da će vjetar otpuhati ove kišne oblake i da će nas sve skupa večeras vrijeme poslužiti.

 

                                                     Bojan Bračko Bidjo, foto: Tin Tomanić