Zrinska garda Čakovec na Danima hrvatskog naroda u Crnoj Gori – posebni gost Zlatko Dalić

Na poziv gospođe Vande Babić Galić savjetnice za manjine u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova i Zvonka Dekovića predsjednika Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, Zrinska garda Čakovec, predsjednik Đuro Bel, počasni predsjednik Alojzije Sobočanec, Davor Bratković, zapovjednik i Mladen Obadić, dozapovjednik, nazočila je obilježavanju Dana hrvatskog naroda u Crnoj Gori.

Obilježavanje je organizirano u Kotoru (sveta misa u katedrali Svetog Tripuna) i Tivtu (svečana akademija i koncert klape Intrade) kao sjećanje na 13. sijećnja 809.godine kada su donesene moći sv. Tripuna iz Carigrada u Kotor. Svečanost je uveličao ministar Gordan Grlić Radman, veleposlanik RH u Crnoj Gori Veselko Grubišić i naša Međimurka i europarlamentarka Sunčana Glavak. Posebni gost je bio izbornik Vatrenih Zlatko Dalić koji je dočekan s velikim oduševljenjem i spontanim aplauzom.

Predstavnici Zrinske garde obišli su i Muzej grada Perasta u kojem je pohranjena sablja Petra Zrinskog koju je Petar poklonio Bokeljanima u znak zahvalnosti za pobjedu nad Osmanlijama 1654. godine.

Dogovoreno je da sablja bude izložena na izložbi Zrinske garde u Čakovcu povodom obilježavanja 20 godina osnivanja i djelovanja postrojbe Garde u travnju ove godine.

Tekst: Pavo Jazvić

Foto: Privatna arhiva