Željko Pavlic (MDS): Povećati sigurnost na pružnim prijelazima!

Na 7. sjednici Skupštine Međimurske županije, u okviru aktualnog sata, vijećnik Međimurskog demokratskog saveza Željko Pavlic postavio je  pitanje vezano uz sigurnost na pružnim prijelazima:

“Prema informacijama s kojima raspolažem, na području željezničke postaje Mala Subotica,  dogodila su se dva sigurnosna incidenta vezana uz ispravno funkcioniranje polubranika na pružnim prijelazima, pa pitam: Da li su te informacije točne, ako jesu,  zbog čega je došlo do ugrožavanja sigurnosti i što će se poduzeti da se takve situacije više ne ponove?”

Vijećnik Pavlic zatražio je pisani odgovor od Hrvatskih željeznica, koji je prije nekoliko dana i stigao i kojega prenosimo:

“Ovim putem obavještavamo vas da su se u razdoblju od 13.06.2018. do datuma održavanja županijske sjednice na kojoj su postavljena pitanja o  funkcioniranju uređaja za osiguranje željezničko-cestovnog prijelaza Mala Subotica 1 u km 68+712 pruge M501 DG-Čakovec – Kotoriba – DG dogodile 2 nepravilnosti  u radu uređaja osiguranja željezničko-cestovnog prijelaza. Nepravilnosti su uklonjene u najkraćem mogućem vremenu.

Prilikom pojave predmetnih nepravilnosti željeznički promet se iz sigurnosnih razloga odvijao prema članku 129. stavak 1. Pravilnika o načinu i uvjetima za sigurno odvijanje i upravljanje željezničkim prometom, kojim je predviđeno postupanje u izuzetnim situacijama i to na sljedeći način:

“Strojovođa prije nailaska na ŽCP osiguran uređajem (kad svjetlosni signal ne signalizira signalni znak “Uređaj na željezničko-cestovnom prijelazu ispravan”,  mora zaustaviti vlak i nakon što se uvjeri da sudionici cestovnog prometa ne prelaze preko ŽCP-a, nastaviti vožnju brzinom do najviše 10 km/h dok čelo vlaka  ne prijeđe preko ŽCP-a te nakon toga nastaviti vožnju najvećom dopuštenom brzinom. Napominjemo da sigurnost cestovnog, a ni željezničkog prometa, nije bila ugrožena!“

Komentirajući odgovor Hrvatskih željeznica vijećnik Željko Pavlic izrazio je daljnju zabrinutost stanjem sigurnosti na željezničko-cestovnom prijelazu Mala Subotica,  jer ima informaciju da se i 13.07.2018. godine dogodio još jedan sigurnosni incident, pa poziva Hrvatske željeznice da poveća sigurnost na pružnim prijelazima,  kako bi se izbjegla svaka mogućnost ugrožavanja sudionika cestovnog i željezničkog prometa.

Predsjednik MDS-a:

Željko Pavlic