Zelena čistka 2018. – više od sto volontera čistilo otpad na području grada Mursko Središće

U subotu 15. rujna 2018. godine s početkom u 10,00 sati na području grada Mursko Središće i mjesnih odbora Peklenica, Križovec, Štrukovec i Hlapičina održana je akcija Zelena čistka 2018.

Tako su građani sudjelovali u najvećoj nacionalnoj kampanji zaštite okoliša i pridružili se volonterima 150 zemalja s kojima su zajedno u sklopu Svjetskog dana čišćenja (World CleanUp Day) čistili otpad iz okoliša.

S izlaskom sunca u svakoj vremenskoj zoni volonteri su širili zeleni val u svojoj zemlji. Akcija je obuhvatila sve 24 vremenske zone te završava 36 sati kasnije na Havajima. Cilj akcije bio je okupiti 5% ukupnog stanovništva Republike Hrvatske, očistiti cijelu Hrvatsku od otpada u samo jednom danu i promijeniti sliku Hrvatske te tako utjecati na podizanje svijesti građana o problemu neodgovornog odlaganja otpada.

Usprkos berbama grožđa zbog kojih se prijavio manji broj građana na području grada Mursko Središće, možemo s ponosom reći kako se u ovu akciju uključilo preko sto volontera. U akciju su se uključile udruge s područja grada: Lovačko društvo „Zec“, PD „Bundek“, Košarkaški klub „Rudar“, KUD „Mura“, udruga Umirovljenika, DVD Mursko Središće i Peklenica, Radioklub „Međimurje“, Društvo žena Mursko Središće, dječji vrtić „Pahuljica“, OŠ Mursko Središće, Mali kajkavci – odgovorni građani, Društvo „Naša djeca“, Mažoretkinje Mursko Središće, Muraken Gym, KLA „Povratak“, mjesni odbori te gradonačelnik i djelatnici Gradske uprave.

Grad Mursko Središće za sve je volontere osigurao gumene rukavice, vreće za smeće, grablje, metle i lopate. Kako bi se prikupljeni otpad što prije zbrinuo za to su se pobrinuli komunalno poduzeće Murs-ekom, Autoprijevoz – niskogradnja Branko Žganec, Blažon usluge građevinskom mehanizacijom i Levačić – usluge d.o.o.

Nakon uspješno odrađene akcije iza 13,00 sati svi volonteri uputili su se na druženje kod skele „Fusek“ gdje je bio pripremljeni ukusni grah i okrepa. Ovom akcijom smo pokazali sebi, ali i svijetu koliko volimo zemlju u kojoj živimo.

Već 18. rujna 2018. godine biti će predstavljeni rezultati akcije od strane estonske predsjednice na konferenciji UN-a u New Yorku. Svim građanima s područja grada Mursko Središće upućuje se apel kojim se mole da nezbrinuti otpad ne odlažu u šume i na šumske puteljke, već da to sve zajedno odvezu na reciklažno dvorište Murs-ekom, gdje se zbrinjavaju razne vrste otpada.

Grad Mursko Središće s okolnim naseljima tako je još jednom pokazao kako se u samo par sati čišćenja može sakupiti više tona otpada te je postao dio najveće svjetske građanske okolišne inicijative. Čuvajmo prirodu i budimo građani kojima će Svjetski dan čišćenja biti svaki dan.

Jedan dan, jedan planet i jedan cilj.

(GMS, foto Tin Tomanić)