Zbog gradske vlasti osnovne škole u Zagrebu nisu završene, a u vrtićima nema mjesta za djecu

Igor Peternel, predsjednik Domovinskog pokreta Grada Zagreba i potpredsjednik Gradske skupštine, Grgo Luburić, profesor Fakulteta prometnih znanosti i član Predsjedništva DP-a Zagreb, te Goran Jelić, predsjednik političke stranke Agrameri, održali su konferenciju za medije na temu Osnovne škole Bukovac i drugih aktualnosti.

”U ime Domovinskog pokreta i Agramera htio bih se uoči Skupštine obratiti u prvom redu biračima, i to ovom prigodom specifično ovdje u Maksimiru. Vidimo iza nas gradilište škole koja je već trebala biti gotova za prošlu školsku godinu. Stalno smo upozoravali, i kad je riječ o ovoj školi, i kad je riječ o školi Tituša Brezovačkog, i kad je riječ o nekim drugim školama, da se kasni”, uvodno je poručio Peternel.

Peternel je upozorio da su europska sredstva bila osigurana i da se, nakon što se izgubila školska godina i nakon rokova, boje da će se izgubiti još jedna školska godina, a ako ništa drugo, barem jedno polugodište. Radnici te škole, nastavnici, a pogotovo učenici, naglasio je Peternel, sada rade dislocirani rad u vrlo teškim uvjetima i vidimo da, iako se radi, ovo nikako ne izgleda obećavajuće za nastavu.

”Vrlo je neizvjesno, čak štoviše, mogli bismo reći i izvjesno da ona neće biti gotova, pogotovo s obzirom da je treba završiti, a nakon toga je treba i namjestiti, dobiti uporabne dozvole i sve druge potrebne dozvole. Čisto sumnjamo da će se to dogoditi i također sumnjamo da će se to dogoditi i s ostalim školama. Koristim priliku da upozorim i na druge stvari na koje smo mi tokom ove dvije godine upozoravali, a to je da se ništa ne događa. Za razliku od ove škole, primjerice na groblju Mirogoj se i dalje nije ni počelo ništa raditi. Ljudi, pogotovo oni koji imaju grobove svojih najmilijih u arkadama ili blizu arkada, i dalje im ne mogu ni prići”, istaknuo je.

”U Sesvetama su uložili novac u stadion, odnosno u rasvjetu, a kasnije izgubili dozvole. I sad vidimo da idu na Kranjčevićevu, a od onog stadiona neće biti ništa. Dakle, gdje god se zalete, a toga ima koliko hoćete, i gdje zapravo budu ismijani vlastitim neznanjem i nesposobnošću, onda to proglašavaju nekom tajnom koju ćemo kasnije svi vidjeti kao neko veliko iznenađenje”, rekao je Peternel.

Upozorio je kako završavaju upisi u vrtiće te kako se jučer moglo čuti od dogradonačelnice da je situacija teška. Rekao je kako je vrlo bizarno da se ona sada opravdava da je problem mjera roditelj odgojitelj i pojačani pritisak na vrtiće. Peternel je dodao da su ih upozoravali što će se događati ukoliko preko koljena ukinu tu mjeru – da će ionako nedovoljni vrtićki kapaciteti postati potpuno devastirani, tj. da će se dogoditi upisna katastrofa, odnosno da će roditelji i djeca ostati bez zajamčenog prava na upis u vrtiće.

”Što se tiče vrtića, mi ćemo sutra na Gradskoj skupštini inzistirati da se svoj djeci koja imaju pravo na upis po bodovima, odnosno po uvjetima, od strane Grada Zagreba, dok im se ne osigura upis u gradski vrtić, kompenzira taj novac, odnosno da Grad kompenzira u privatnim kapacitetima da se tu djecu primi u vrtiće. Inzistiramo da sva djeca koja imaju pravo na vrtić, a čiji roditelji moraju raditi, ostvare svoje pravo na pohađanje dječjeg vrtića”, rekao je.

Peternel je poručio kako će neki reći da je to demografska mjera, a kako će oni u DP-u reći da je demografska katastrofa ukoliko djeca koja imaju pravo na vrtić ne idu u vrtić, jer je to onda poruka roditeljima da je danas u Hrvatskoj zapravo životno opasno imati djecu, dodao je Peternel pa zaključio: ”Jer ako imate djecu, ako morate raditi, ako su plaće ionako nedostatne za normalan život, i ako još poslije toga nemate zagarantiranu mogućnost da djecu upišete u dječji vrtić po normalnoj subvencioniranoj cijeni, onda će se roditelji vrlo teško, a pogotovo mladi roditelji koji imaju velike rate za kredite za kućenje, odlučivati za dijete”.

Luburić je prokomentirao prometnu infrastrukturu oko OŠ Bukovac te poručio kako je sreća što je ulica jednosmjerna jer su joj uvjeti i dimenzije takvi da u ovom gusto naseljenom kvartu već sad ima problema.

”Kakvi će se problemi tek pojaviti kad krene nastava u školi. Imate roditelje koji dovode djecu, koji dolaze po djecu, imate roditeljske sastanke i informacije. Žao mi je što projektanti nisu vodili brigu o tome. Odgovoran je onaj tko je dopustio da taj projekt prođe, dakle onaj tko je izdao građevinsku dozvolu, a to je Grad Zagreb”, rekao je Luburić.

Služba za odnose s javnošću