Završno druženje članova informatičkih udruga MIS i MIK

Dodjelom priznanja i druženjem obilježen kraj najuspješnije školske godine dosad

U prostorima Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje udruge Mladi informatički stručnjaci (MIS) i Međimurski informatički klub (MIK) proteklog vikenda organizirale su druženje svojih članova, mentora, roditelja i uzvanika. Bila je to prilika za kratak presjek aktivnosti u školskoj godini 2021./2022. koji su okupljenima izložili Dejan Drabić, predsjednik udruge MIS i Viktor Lazar, predsjednik MIK-a.

-Iza nas je izuzetno aktivna i izazovna godina u kojoj smo proveli pregršt aktivnosti. Najznačajniji projekti svakako su „ITEO-Popularizacija STEM-a u Međimurju“ i „From Zero to STEM Hero“, financirani iz Europskog socijalnog fonda, a temeljem kojih smo ojačali kapacitete naših stručnjaka i nabavili puno opreme za naše polaznike. Naravno, tu je naš Centar izvrsnosti informatike Međimurske županije, koji se odvija pod pokroviteljstvom Međimurske županije, a uključuje uspješne programe iz područja programiranja i logičkog razmišljanja. Značajni projekti su i oni (su)financirani od Ministarstva znanosti i obrazovanja – Želim biti INformatičar! i STEM centar 2.0. – koji objedinjuju čak 12 tečajeva, a koji su nam omogućili da STEM područje zaokružimo edukacijama iz kemije, fizike, matematike, IoT-a, računalnih igara, 3D modeliranja i ispisa te modelarstva i strojarstva, istaknuli su predsjednici informatičkih udruga te podužem popisu uspješno realiziranih projekata dodali još i niz radionica i tečajeva održanih u sklopu projekata podržanih od Hrvatskog saveza informatičara, Međimurske županije, Grada Čakovca te drugih javnih tijela i privatnih poduzeća.

Godina za pamćenje

Kraj službenog dijela programa bio je rezerviran za javnu pohvalu najuspješnijih učenika koji su na renomiranim informatičkim natjecanjima predstavljali udruge MIS i MIK te ostvarili zavidne rezultate. Za uspjeh na natjecanju iz informatike županijske razine, provedenom u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, dodijeljeno je čak 30 priznanja, za osvojena prva tri mjesta u raznim dobnim skupinama i to u području programiranja. Poseban pljesak okupljenih zaslužili su najbolji pojedinci na državnim natjecanjima, ukupno njih devetero, koji su primili 11 priznanja. Marin Knežević (3. razred, 2. mjesto OŠ), Gita Radiković (4. razred, 1. mjesto OŠ), Fran Topolnjak (4. razred OŠ, 2. mjesto), Jakov Marodi (5. razred OŠ, 1. mjesto) i Ivano Lukačević (6. razred, 2. mjesto) nagrađeni su za uspjeh na Hrvatskom otvorenom natjecanju iz informatike. Jakov Marodi i Ivano Lukačević primili su priznanje i za osvajanje naslova državnih prvaka na INFOKUP-u, u kategoriji primjene algoritama, a posebne pohvale upućene su i Leu Dolencu (7. razred OŠ, 2. mjesto) i Marinu Rođaku (6. razred OŠ, 2. mjesto) za uspjeh na istom natjecanju. Lovro Žagar, učenik 4. razreda osnovne škole, nagrađen je za osvajanje 3. mjesta na Hrvatskoj logo ligi, a za 3. mjesto na natjecanju iz Automatike pohvalnicu je primio i učenik 7. razreda Saša Ovčarić.

-Po pitanju uspješnosti i rezultata, ova godina je doista bila povijesna. Čestitam svim polaznicima, njihovim mentorima i roditeljima koji su bili uz njih. Nadam se da će ovaj uspjeh svima biti motivacija za daljnji rad te da ćemo iz godine u godinu biti još bolji. Također, zahvala ide i sponzorima koji su prepoznali naš rad i podržali naše brojne aktivnosti, dodali su D. Drabić i V. Lazar, posebno zahvalivši Čakovečkim mlinovima d.d., glavnom pokrovitelju ovogodišnjeg završnog druženja, kao i pivovari Međimurski lepi dečki, Mesnici Mihalić i Podrumu Štrigova.

Svečanost je zaključena zajedničkom milenijskom fotografijom u Parku znanosti, a potom nastavljena ugodnim druženjem i turnirom u igranju računalnih igara, pri čemu su najuspješnije ekipe nagrađene prigodnim poklonima.

Andreja Šmitran, mag.nov.