Završna konferencija projekta “From Zero to STEM Hero”

U petak, 27. listopada 2023. godine, u Metalskoj jezgri Čakovca, održana je završna konferencija projekta “From Zero to STEM Hero” čija je vrijednost iznosila impresivnih 386.542,25 eura. Projekt je uspješno proveden u partnerstvu s brojnim relevantnim dionicima, uključujući udrugu Mladi informatički stručnjaci, Dječji vrtić Cipelica, Dječji vrtić Cvrčak, III. osnovnu školu Čakovec, Fakultet organizacije i informatike Varaždin, te Razvojnu agenciju grada Čakovca (ČAKRA).

Cilj ovog ambicioznog projekta bio je jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za aktivno uključivanje djece i mladih, kao i šire populacije, u popularizaciju STEM-a (znanosti, tehnologije, inženjeringa i matematike). Provedene su različite aktivnosti s ciljem poticanja interesa djece predškolske i školske dobi za područja STEM-a. Završnoj konferenciji su prisustvovali ugledni gosti, uključujući župana Međimurske županije Matiju Posavca, gradonačelnicu Grada Čakovca Ljerku Cividini, ravnateljicu Razvojne agencije Grada Čakovca Damiru Vresk, te ravnateljica Dječjeg vrtića Cvrčak Lidiju Varošanec i ravnateljicu Dječjeg vrtića Cipelica Gordanu Šoltić Siladi.

Glavni dio završne konferencije otvorio je predsjednik udruge Međimurski informatički klub Viktor Lazar, koji je u kratkom obraćanju istaknuo benefite projekta za udrugu i širu javnost.

“Protekle dvije godine bile su vrlo dinamične za sve organizacije uključene u provedbu projekta. Od 30. prosinca 2021. godine kada je projekt službeno započeo, provedeno je niz aktivnosti – od studijskih putovanja, posjeta, stručnih edukacija, opremanje laboratorija i nabave opreme do brojnih jednodnevnih i višednevnih radionica i predavanja za djecu, mlade i opću populaciju.

Organizacije uključene u projekt dobile su priliku ojačati stručne kapacitete, te povećati relevantnost svojih obrazovnih programa u ovom dinamičnom vremenu. Kroz niz edukacija i studijski posjet u Fábrica Centro Ciência Viva u Portugalu, imali smo priliku upoznati se s modernim tehnologijama i metodologijama u poučavanju. Projekt je obuhvaćao i veliku nabavu za opremanje učionica, laboratorija i prostora vrtića. Moderna didaktička sredstva i oprema koja je nabavljena još će dugo pobuđivati učeničku znatiželju i interes za učenjem.

Iznimno mi je drago jer je projekt ušao u gotovo sve pore STEAM-a, od temeljnih prirodnih znanosti – matematike, fizike i kemije, preko primjene u strojarstvu, do informatike i najmodernijih tehnologija iz područja robotike, razvoja mobilnih aplikacija, virtualne stvarnosti i razvoja računalnih igara. Modelarstvo i medijska kultura spojili su tehničke vještine i znanja s kreativnim izražavanjem i umjetnošću. Zaključak projekta – provedba radionica za djecu – pružio je priliku da znanja i vještine prenesemo na naše buduće STEM heroje na kojima ostaje budućnost. Ovakvim projektima i isticanjem STEM obrazovanja, usađujemo mindset stvaratelja i djecu od najranije dobi usmjeravamo od konzumenata tehnologije do onih koji će njome upravljati za dobrobit cijelog društva.” – naglasio je V. Lazar.

Gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, izrazila je zadovoljstvo postignutim rezultatima projekta, naglasivši da je jedan od ključnih ciljeva, približavanje znanosti djeci i mladima, uspješno ostvaren. Naglasila je važnost stvaranja uvjeta za razvijanje navika i vještina koje će im koristiti u budućem razvoju.

Župan Matija Posavec je istaknuo važnost ulaganja u obrazovanje i podržao ovakve projekte koji motiviraju djecu na istraživanje i učenje, ističući da su oni temelj za budući razvoj. Projekt je usmjeren prema stvaranju dodatne vrijednosti i poticanju motivacije kod djece, a skraćenica STEAM (znanost, tehnologija, inženjering, umjetnost i matematika) postaje sinonim za stvaranje temelja energičnijeg Međimurja.

Uzvanicima su se obratili predstavnici partnerskih organizacija. Ravnateljica Razvojne agencije Grada Čakovca Damira Vresk, podijelila je tehničke informacije o projektu i izvjestila o ostvarenim pokazateljima koji ukazuju na uspješnost i utjecaj koji je projekt imao na područje Grada Čakovca i Međimurske županije.

Ravnateljice dječjih vrtića, Gordana Šoltić Siladi i Lidija Varošanec, istaknule su da su radionice i aktivnosti provedene tijekom projekta potaknule kreativno razmišljanje kod djece, čime se stvorila čvrsta osnova za razumijevanje STEM područja.

Predsjednik udruge Međimurski informatički stručnjaci, Dejan Drabić, naglasili su postignute ciljeve projekta – probuđeni interes i nova znanja kod mladih generacija te temelje za daljnji razvoj STEM-a.

Ovaj projekt predstavlja izvanredan primjer suradnje i ulaganja u obrazovanje, inspirirajući mlade generacije i stvarajući temelje za budući napredak u području STEM-a.

Irena Štefok, mag.oec.