Započeo projekt “Na valovima volonterstva – infrastruktura za snažne i povezane zajednice”

Projekt “Na valovima volonterstva- – infrastruktura za snažne i povezane zajednice” provest će se zajedničkim snagama lokalnih volonterskih centara iz Čakovca, Zagreba, Petrinje, Siska i Zaboka. Projektom će se osigurati kvalitetan i održiv sustav podrške organizatorima volontiranja i volonterima u regiji središnje Hrvatske. Unaprijedit će se kapaciteti organizatora volontiranja – organizacija civilnog društva i javnih ustanova, za kvalitetno vođenje volonterskih programa kako bi se poboljšale usluge od općeg interesa. Volonterski centri i brojni organizatori volontiranja “na valovima volonterstva” grade infrastrukturu za snažne i povezane zajednice i osiguravaju korištenje golemih potencijala koji građani žele i mogu dati društvu.

Neke od aktivnosti u koje će se kroz idućih godinu dana moći uključiti i organizatori volontiranja iz Međimurske županije su: edukacije iz menadžmenta volontera i izdavanja Potvrde o kompetencijama stečenima volontiranjem te mentorska podrška u osmišljavanju i provedbi volonterskih programa prema standardima kvalitete za organizatore volontiranja. Kako je jedan od ciljeva projekta jačanje lokalnih volonterskih centara, sudjelovanjem u aktivnostima projekta bit će ojačani i kapaciteti Volonterskog ureda Međimurja. Prilikom osmišljavanja i provedbe volonterskih programa kao i u potrazi za volonterima, organizatori volontiranja u Međimurskoj županiji i šire mogli su na podršku VUM-a računati unatrag 6 godina. Sudjelovanjem u projektu Na valovima volonterstva usluga koji pruža VUM bit će još kvalitetnija.

Nositelj projekta Na valovima volonterstva – infrastruktura za snažne i povezane zajednice je Volonterski centar Zagreb, a provodi ga s partnerima ACT Grupom, Agencijom lokalne demokracije Sisak, Udrugom za promicanje informatike, kulture i suživota (Udruga IKS), Mrežom udruga Zagor, Domom za starije osobe Centar i Hrvatskim centrom za razvoj volonterstva.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 697.924.69 kuna, a financira ga Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.

Margareta Mihalic,
ACT Grupa

(foto: ilustracija)