ZA PLANINARE BUNDEKA 2014. VRLO USPJEŠNA

 „Ljubav prema planinama svaki planinar  nosi u svom srcu i drugačija je, ali u društvu ta ljubav raste i vine se iznad svih materijalnih i amoralnih vrijednosti…“

Predsjednica PD Bundek Sonja Vršić, prof.

Planinari su u petak 27. veljače u Seoskom turizimu Goričanec održali redovnu izvještajnu godišnju skupštinu.  Među 80-ak sudionika bio je i velik broj gostiju iz susjednih planinarskih društava te DVD M. Središće i  Društva žena s kojima vrlo mnogo surađuju, a uvaženi skup pozdravio je dogradonačelnik Zvonko Vrtarić.

Preko 50 aktivnosti kroz godinu

 

Iz izvješća za 2014. godinu koje je podnijela predsjednica Sonja Vršić  moglo se iščitati kako  je Bundek udruga koja kroz cijelu godinu priprema mnogo različitih aktivnosti. Ukupno su  imali 52 aktivnosti, od toga  31 pohod…  Izleti i pohodi organizirali su se  po Hrvatskoj: Ravna gora, Sljeme, Zarin, Vis, Risnjak, Ivanščica; po Sloveniji: Peca, Mrzlica, Raduha, Uršlja gora, Soriška planina, Smrekovec…po Austriji: Garthelkofel, Zirbitzkogel, Izvor Mure i Weisseck; Mađarskoj: brda Kaposvara, Kekes, najviši vrh Mađarske. Od toga je 19 pohoda ostvareno autobusom… 1 je pohod bio dvodnevni u Mađarskoj (najviši vrh Kekes i Budimpešta) i 1 četverodnevni (otok Vis) kojeg su organizirali zajedno s PD Lendava.  Prošlu su godinu završili tradicionalnim pohodom prijateljstva čiji su domaćini bili planinari iz Lendave, a već su ovu godinu održali svoj 17. Vincekov pohod sa preko 2100 sudionika.

Bundeki imaju i odlične trkače i kuhare

 

Od ostalih aktivnosti  istaknuli su  dva zanimljiva predavanja: O Elbrusu i Piku Lenjina Izidora Furjana te o Everest trekingu i usponu na Lobuche Est Davora Maračića. Prošle su  godine snimali spot na Pharellov hit „Happy“, bili vodiči i domaćini PD Uljanik i dva ih dana vodili po Ravnoj gori i vulkanskim stožcima u Mađarskoj; sudjelovali na kotlićima na gradskoj manifestaciji Ljeto uz Muru, na Bogračfestu u Lendavi zajedno s PD iz Lendave osvojili brončano 3. mjesto  kao i na  Ravnoj gori. Sudjelovali su i na  Božićnom sajmu i bili redoviti na raznoraznim edukacijama i kao voditelji i kao sudionici. Bundekovi su članovi  sudjelovali u Utrci grada, a Majdu Horvat bodrili su u utrci u Grčkoj.

Članstvo sve brojnije, niz dodatnih pogodnosti za mlade


Planinari su jedna od udruga čije aktivnosti postaju sve popularnije te se iz godine u godinu povećava broj članova, a prošle su godine imali 259 članova iz svih dijelova Međimurja i šire.  Članarina je svih godina identična, a uveli su i niz dodatnih pogodnosti osobito za mlađi uzrast. Školska djeca imaju 50% jeftniji prijevoz,  srednjoškolci 30%, dok je najnovija odluka IO da je za djecu i predškolce članarina besplatna uz uvijet da se učlaniti treba barem jedan roditelj.

Uspješna sekcija vodiča

 

U sklopu Društva djeluje vodička sekcija koju čini 12 planinarskih vodiča. Voditelj sekcije Renato Pahor podnio je kratko izvješće o radu sekcije i istaknuo kako  vodiči predano pripremaju i organiziraju mnoge planinarske pohode i dodatno se educiraju za što bolji i kvalitetniji rad.

Suradnja s ostalim udrugama

 

Odlično surađuju sa svim okolnim planinarskim  društvima, ali i sa slovenskim PD Lendava, mađarskim društvom iz Kaposvara, a također i s planinarima „Elektroistre“ iz Pule i „Zavižan“ iz Senja.

Podružnica „Lončeki“ iz Čakovca  ima predškolski podmladak „Štamprleki“

 

Zanimljivo je da u sklopu društva djeluje i podružnica u Čakovcu, tzv. Lončeki koji broje 30-ak odraslih planinara, a od prošle godine njihov  službeni vodič Bojan Barić uspješno surađuje s DV iz Ivanovca i prošle su godine formirali predškolski podmladak „Štamprleki“ s kojima su bili na mnogim planinarskim pohodima i održali niz uspješnih radionica.

Plan za 2015. Godinu

 

U planu je istaknuto 33 pohoda, 26 jednodnevnih, 5 dvodnevnih, 1 trodnevni- prvomajski na Dugi otok  i 1 izlet godine u Rumunjsku u trajanju od 10 dana. Nastavit će i sa stručnim usavršavanjima, ove godine započeli su sa 3. Općom planinarskom školom u zajedništvu s drugim međimurskim društvima i trajat će  do kraja 3. mjeseca. Već su imali dva  zanimljiva predavanja, jedno o Nepalu, usponu na Island peak, a drugo o Povijesti hrv. planinarstva Alana Čaplara. I dalje će nastaviti sa zanimljivim predavanjima, pronalaziti predavače, a uskoro će i  Anđelko Hreženjak svojim  vrlo kvalitetnim videozapisima s vlastitih uspona približiti neke nedostižne vrhove. Kako se ove godine učlanio velik broj osnovnoškolaca, organizirat će dodane pohode za njih po obližnjim planinama.

 Ana Bajsić- Bundekova najplaninarka za 2014. Godinu

 

Na sastanku Izvršnog odbora odlučeno je da je NAJPLANINARKA ZA 2014. Godinu  dugogodišnja  aktivna članica Društva, vodič A kategorije, speleolog i  vrlo agilna zaštitarka prirode. Na Skupštini je Ana primila majicu s naslovom titule.

Zahvale najzaslužnijim članovima

 

Na kraju je Predsjednica Društva iskoristila priliku da se zahvali mnogim članovima koji su joj od  velika pomoć u radu i vođenju Društva. Kako se aktivnosti Društva većim dijelom temelje na vođenju i organizaciji planinarskih pohoda, mnogi su zaslužni članovi i svi vodiči primili simboličan poklon- male zastavice Društva koje će sigurno često vijoriti na nekom planinarskom vrhu. Zastavice su primili: Stanko Nemec, Nevenka Ribarić, Pavel Ribarić, Ivanka i Josip Hrešć, Renato Pahor, Zlatko Mihocek, Ilija Višić, Ana Bajsić, Mladen Mavrin, Bojan Barić, Alojz Vršić, Siniša Horvat, Josip Bajsić, Vili Poldauf i Štefan Kozak.

Nakon usvajanja svih izvješća i planova te donošenja odluke o izmjenama Statuta Društva radi usklađivanja s novim Zakonom o udrugama, nastavilo se s neformalnim druženjem i dogovorima o nekim novim aktivnostima.

(S.V.,  foto: PD Bundek)

unnamed (1)

unnamed (2)

unnamed (3)

unnamed (4)

unnamed (5)

unnamed (6)

unnamed (7)

unnamed (8)

unnamed (9)

unnamed (10)

unnamed (12)

unnamed (13)

unnamed (14)

unnamed (15)

unnamed (16)

unnamed (17)

unnamed