Vlada Republike Hrvatske pokrovitelj naše dvodnevne međunarodne znanstvene konferencije u Sv. Martinu na Muri

U Sv. Martinu na Muri pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske otvorena je 53. međunarodna znanstvena konferencija o ekonomskom i socijalnom razvoju i 6. ITEM konferencije „Inovacije, tehnologija, obrazovanje i upravljanje“.

Vodeći partner projekta u čijem se sklopu održala konferencija je Međimursko veleučilište u Čakovcu. Na samom početku konferencije sve prisutne pozdravio je dekan Međimurskog veleučilišta doc. dr. sc. Igor Klopotan koji je izrazio zadovoljstvo što će se konferencija ipak održati.

„Nismo bili sigurni da li će se moći i na koji način održati konferencija, no evo, snašli smo se: dio nas je ovdje, a dio kolega će pratiti konferenciju online. Danas ćemo imati prvi dio u sklopu projekta Mreža živih dvoraca kojeg provodi 8 partnerskih institucija iz Hrvatske i Slovenije, u ukupnoj vrijednosti od oko 1.5 milijuna eura. Drugi dio konferencije će se održati sutra. To je znanstveni dio koji se bavi pitanjima turizma, ekonomije, održivosti te inovacija. Zahvaljujem svima koji su pomogli u organizaciji ovog događaja, posebno: Međimurskoj županiji, Gradu Čakovcu i Murskom Središću, Međimurskim vodama, Međimurje plinu i posebno pokrovitelju Vladi Republike Hrvatske.“ – rekao je dekan Klopotan na otvaranju dvodnevne konferencije.

U središtu projekta »Living Castles« čiji je naslov „Mreža živih dvoraca kao oblika održivog turizma za očuvanje i promicanje kulturnog nasljeđa“ je očuvanje i vrednovanje ljetnikovaca/dvoraca kroz razvoj zajedničke prekogranične turističke ponude te integraciju inovativnih aktivnosti očuvanja i predstavljanja baštine.

Glavna vodilja projekta će biti osnivanje zajedničke robne marke vezane za dvorce i ljetnikovce, koja će pomoći u boljoj prepoznatljivosti i promociji, s željom da se isti u zemlji i inozemstvu predstavljaju kao zajednički turistički proizvod po uzoru na dvorce južne Češke i bavarskih dvoraca. Gradovi će biti opremljeni zajedničkim pločama označavanja, provodit će se zajednička promocija te skupni tematski događaji, što će obogatiti stalnu ponudu. Projekt će posvetiti puno pažnje traženju rješenja kako s malim investicijama i modernom IKT opremom popuniti praznine i gradovima udahnuti novi život, a posjetiteljima bolje iskustvo. Projekt se temelji na tehnološko naprednim alatima, koji promoviraju održivo korištenje i ne opterećuju okoliš. Pri tome se usredotočuje na razvoj novih sadržaja i koncepata interpretacije (npr. pripovijedanje priča) o kulturnoj baštini s razmatranjem novih pristupa razvoju publike i suvremenih trendova (inovativne izložbe, videoprojekcije, itd.)

Integrirani pristup projekta je vidljiv u jednakovrijednoj prekograničnoj suradnji koja se temelji na poticanju promjena na području održivog turizma i obuhvaća kulturnu baštinu prekograničnog područja (dvorci i ljetnikovci), uvođenje atraktivnih IKT rješenja za osiguravanje  kvalitetnijeg iskustva ciljnih skupina i nadogradnju postojećih turističkih ponuda te njihovu promociju. Projektni partneri u projektu su: MEV (Međimursko veleučilište u Čakovcu) kao visokoškolska ustanova predstavlja regionalni centar izvrsnosti stručnog i primjenjivog znanstvenoga rada, MMČ (Muzej Međimurja Čakovec) kao stručnjak na području istraživanja povijesne literature, arhiva i svjedočanstava te oblikovanja izložbi, MHZ (Muzeji hrvatskog Zagorja) kao stručnjak na području zaštite interpretacije prirodne i kulturne baštine, GMV (Gradski muzej Varaždin) kao stručnjak i izvrsnost u djelovanju (1994 kandidat za europski muzej godine), ZRSBP (Znanstveno-raziskovalno središče Bistra Ptuj) pokriva 16 općina u skrbi za održivi razvoj regije i veću promociju iste, RASR (Razvojna agencija Savinjske regije) usklađuje 31 općinu u skrbi za uravnoteženi regionalni razvoj, RIS (Raziskovalno izobraževalno središče Dvorec Rakičan) kao upravitelj dvorca s pripadajućim parkom, koji je dio prirodne i kulturne baštine, aktivno djeluje na području očuvanja KB i njene suvremene interpretacije. Jedan od ključni regionalnih aktera pri provođenju aktivnosti za obitelji i djecu, EXPLORER kao turistička agencija partnerstvo zaokružuje sa znanjima i iskustvom s područja turizma i promocije.

Magdalena Zeko, mag.iur.,predavač

Međimursko veleučilište u Čakovcu/ Polytechnic of Međimurje in Čakovec